Nézőcsúcs született a 40. Magyar Filmszemlén

Budapest |

<p>Elsőfilmes rendezők nagyjátékfilmjei kapták a legtöbb díjat a kedden zárult 40. Magyar Filmszemlén: a fődíjjal együtt összesen három elismerésben részesült Mátyássy Áron alkotása, az Utolsó idők és Keményffy Tamás Mázli című munkája, míg Pater Sparrow 1 című filmje négy díjat érdemelt ki.</p>

Mátyássy Áron első nagyjátékfilmjének ítélték a szemle fődíját, a, 25 millió forinttal járó Arany Orsó díjat, valamint a diákzsűri Zöld Holló díját. A legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést is az Utolsó időkért vehette át Márkos Albert és Harcsa Veronika.
Pater Sparrow 1 című alkotásának operatőre, Tóth Widamon Máté, vágója, Kiss Wanda, valamint látványtervezői - Lányi Fruzsina, Varga Judit és a rendező - is díjakkal térhetnek haza. Csáky Attila - a Papírrepülők mellett - Verebes István fiának első nagyjátékfilmjéért nyerte el a játékfilmes kategória produceri díját.

A szintén elsőfilmes Keményffy Tamás alkotása, a Mázli három elismeréshez juttatta alkotóit. Hegedűs Bálint a legjobb forgatókönyvíró díját kapta meg, Lukáts Andor - a Príma primavera című filmben nyújtott alakítása mellett - a Mázliban játszott szerepéért kapta meg a legjobb férfi színésznek járó elismerést, Major Csaba pedig - a Valami Amerika 2. és a Pinprick mellett - a Keményffy-film hangmérnöki munkájáért vehette át az Arany Mikrofon díjat.

Két elismerést könyvelhettek el a Valami Amerika 2. alkotói: Major Csaba hangmérnöki díja mellett Herendi Gábor alkotása kapta meg a szemle legjobb szórakoztató közönségfilmjének odaítélt, szintén 25 millió forinttal járó Moziverzum díjat is.

Két díjjal lettek gazdagabbak a Papírrepülők alkotói is: nemcsak Csáky Attila producert, de Szabó Simon rendezőt is jutalmazták, ő vehette át - megosztva - a Simó Sándor elsőfilmes díjat.

A többi kategóriában egyetlen alkotás volt, amely egynél több elismerést kapott: Somogyvári Gergő és Feszt Judit Csempelevél című alkotása a dokumentumfilmes fődíj mellett - amelyet megosztva kapott meg - a kategória legjobb operatőri díját is hazavihette.

A Príma primavera és a Pinprick mellett hat nagyjátékfilm kapott még egy-egy elismerést, nem részesült díjban: Sopsits Árpád: A hetedik kör, Vranik Roland: Adás, Szirtes András: Juliette, Pálfi György: Nem vagyok a barátod, Zsigmond Dezső: Vadlány - Boszorkánykör.

Az idei filmszemlén hat díjat ítéltek oda megosztva.

A 40. Magyar Filmszemlén az Országos Diákzsűri a nagyjátékfilmes zsűrihez hasonlóan Mátyássy Áron Utolsó idők című alkotását találta a legjobb játékfilmnek. A Tóth Barbara elnökletével ülésező egyetemisták és főiskolások Szabó Simon Papírrepülők című filmjének ítélték a nagyjátékfilmes kategória különdíját.

Mint az a diákzsűri szerdai közleményéből kiderült, "a vidéki miliő fojtogató mibenlétének pontos dramaturgiával, őszinteséggel, alázatossággal való ábrázolásáért, valamint Vass Teréz lenyűgöző színészi bravúrjáért" kapta Mátyássy Áron első nagyjátékfilmje a Zöld Holló díjat, amelyet a szemle többi elismerésével együtt a kedd esti gálán adtak át.

A diákzsűri további elismeréseit szombaton, egy külön rendezvény keretében adják át Budapesten.

A Papírrepülőket, amely szintén egy elsőfilmes rendező munkája "a szimpatikus rendezői attitűdért", részesítették különdíjban. Mint írták, Szabó Simon képes volt hitelesen megjeleníteni egy őszinte és szerethető világot.

Az elsőfilmes kategória fődíját Pater Sparrow 1 című filmjének ítélték "a merész témaválasztásért, az újszerű megközelítésért, a progresszív és provokatív kivitelezésért, a különleges látványvilágáért és a súlyos mondanivalóért".

Szajki Péter Intim fejlövés című alkotása kapta a diákzsűri elsőfilmes különdíját, az indoklás szerint "a jól kidolgozott forgatókönyvért, az erős színész-jelenlétért, amelyek úgy reflektálnak megváltozott környezetünk egy-egy kiemelt szerelmi történetére, hogy magukban rejtenek egy csipetnyi abszurditást és groteszk humort".

A legjobb dokumentumfilmnek a Párhuzamos haláltörténetek című alkotást találta a zsűri. A diákok szerint Jeles András munkája "súlyos, megrázó film megrázó emberi sorsokról, amely a szűk képkivágásba zárva korunk képtelen történeteit meséli el" miközben a nézőre hagyja a következtetések levonását. A film "száraz, szikár és telibe talál" - írták az indoklásban.

A kategória különdíját Kisfaludy András Az Ormánság senkié se című dokumentumfilmjének ítélte a diákzsűri "az Ormánságban végzett alapos kutatómunkáért, hogy a rendező megismerte és megértette az ott élő embereket, képes volt az ő szemükkel látni a terület mind gazdasági, mind társadalmi problémáit, ugyanakkor külső szemlélőként, elemző dokumentumfilmben tudta ezeket a nézők elé tárni".

A kisjátékfilmes kategória fődíját Ujj Mészáros Károly Alena utazása című filmje kapta "nagyjátékfilmes filmnyelvéért, a dramaturgia, a karakter és a viszonyrendszer pontos és meglepő megrajzolásáért, a háború utáni atmoszféra finom megteremtéséért".

A kategória különdíját M. Tóth Géza Mama című alkotásának ítélték "a film egyedülálló képi és zenei világáért, játékos megvalósításáért, mély, elgondolkodtató üzenetéért".

A legígéretesebb tehetségnek Szeiler Pétert, a  Bevezetés az általános nyelvészetbe című film készítőjét találta a diákzsűri. Az indoklás szerint a programból oly nagyon hiányolt humor jelenlétéért, az egyik legeredetibb megvalósításért és téma választásért, valamint a filmnyelvvel való ügyes játék okán.

A legjobb filmzene díját Szabó Simon Papírrepülők című filmje kapta.


Nézőcsúcs született a 40. Magyar Filmszemlén: nyolc nap alatt összesen 56.906 néző ült be a fesztivál vetítéseire a fő és mellékhelyszínek összesített adatai szerint - tájékoztatta az MTI-t szerdán Kozma Ilona.

A filmszemle programigazgatója elmondta, a két fő helyszínen, a Palace MOM Park mozi kilenc termében és a Budapest Kongresszusi Központ nagy befogadóképességű termében 53.334-en voltak kíváncsiak a vetítésekre, az újságírókat és a külföldi vendégeket is beleszámítva. Az összesített eredmény az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Bem moziban vetített szemlefilmek nézőszámával együtt jön ki - tette hozzá.

Az, hogy az idei lesz minden idők legnézettebb hazai filmszemléje, már hétfőn estére biztossá vált, addigra ugyanis a Palace MOM Parkba és a kongresszusi központba eladott jegyek száma túllépte az 51 ezret, jóval felülmúlva a korábbi 47 ezres szemle-rekordot.

Kozma Ilona megjegyezte, az idei szemle legnézettebb alkotásai a Nem vagyok a barátod, az 1, az Adás, a Papírrepülők, a Tréfa, A hetedik kör és a Kaméleon című játékfilmek voltak, melyek közül mindegyik túljutott a kétezres nézőszámon.

A dokumentumfilmek közül A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció, valamint a Kapocs és A gyakornok - 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél című alkotás vonzott több mint 400 nézőt - árulta el a programigazgató.

Kozma Ilona közölte, a két fő helyszínen nyolc nap alatt a sajtóvetítésekkel együtt 331 előadást tartottak.

A szemle programigazgatója korábban elmondta, hogy idén is tartottak pótvetítéseket, de kevesebbet, mint a korábbi években, mivel eleve több előadást terveztek nagyobb termekbe, a kisebb termekben a szakmai beszélgetések kaptak helyet. A versenyen induló játékfilmeket és a kisjátékfilmeket általában négy, a dokumentumfilmeket kettő, míg a versenyen kívüli filmeket egy alkalommal vetítették, ha ez kevésnek bizonyult, akkor tűztek ki újabb előadásokat.

A kedden véget ért 40. Magyar Filmszemle versenyprogramjában mintegy száz alkotást vetítettek, de az információs programban is ugyanennyi film szerepelt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?