Nem vagyok jó semmire

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója&nbsp;Michel Houellebecq Behódolás című regényéről.</strong></p>

A cím a francia sztárszerző, Michel Houellebecq hatodik regényének mottójából kiragadott részlet; szerzője pedig egy másik, korábban élt francia író, Joris-Karl Huysmans. A Behódolás főhősének, narrátorának, a 44 éves François-nak – aki irodalmár, egyetemi tanár és Huysmans-szakértő – az életében meghatározó szerep jut a tanulmányozott író életének, nézeteinek. Mindkettejük élete holtpontra jut, és fontos döntés előtt állnak. Huysmans a katolicizmust választja, François számára azonban a nihilből már nem vezet út a keresztény egyházhoz.

Houellebecqet sokan a haldokló nyugati világ prófétájának tartják. Könyveinek megjelenése egyszerre társadalmi és irodalmi botrány. A regények megjelenésének mediális előkészítése példaértékű, csakúgy, mint a szerzői imázsépítés karakteres eszközeinek a használata, vagy épp a koincidenciák játszanak az író kezére. Legújabb regénye az elnökválasztásra készülődő Franciaországban játszódik 2022- ben, ahol a bal- és a jobboldal egyszerre kerül krízisbe, így a második fordulóba a Muzulmán Testvériség és a szélsőjobbos Nemzeti Front jelöltje jut be; a párharcot a muszlim jelölt nyeri meg. Fontos megjegyezni, hogy az iszlám párt elnökjelöltje nem erőszakkal, hanem demokratikus választáson szerez többséget.

A narrátor tipikus houellebecqi figura: a kiégettség, a magány, az érzelmi vákuum, az öregedéstől való iszony stb. jellemzi; örömét abban leli, hogy minden akadémiai év elején fölszed egy diáklányt. A regényben az igazi kihívásokat az egyetemi pálya is nélkülözi, a doktori fokozat megszerzése után komfortos játéktérré alakul. Az apró rezdülésekből, részletekből is kiolvasható, hogy a nyugati civilizációnak befellegzett, az iszlám európai térhódítása pedig racionális magyarázatot kap. A szaúdi olajhercegek, akik orra elől a katariak elhalásszák Oxfordot, megveszik kilóra a Sorbonne-t, ahol már csak az áttértek oktathatnak, igaz, tripla fizetésért. A regényben François és Európa behódolása elkerülhetetlen. Az (ön)paródia elemeit sem nélkülöző politikai fantáziában Houellebecq kíméletlenül provokál, gondolkodtat és szórakoztat.

Michel Houellebecq: Behódolás. Fordította: Tótfalusi Ágnes. Magvető, Budapest, 2015. 310 oldal.

Értékelés: 8/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?