Az utolsó álmos kisváros

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója&nbsp;Blake Crouch Wayward Pines-trilógiájáról.</strong></p>

Két hete az egyre profibb, komplexebb, szórakoztatóbb tévésorozatokról ajánlottunk figyelmükbe egy kiadványt. Itt egy újabb, ígéretes széria, a Wayward Pines (WP), mely Blake Crouch hasonló című trilógiája alapján készült. A recenzió írásakor a negyedik epizódnál tart az első évad.

Az íróra bevallottan nagy hatást gyakorolt a Twin Peaks, és a marketinggépezet ki is aknázza a párhuzamokat, ugyanakkor a WP határozottan nem akar az új Twin Peaks lenni: nem olyan lebegő, misztikus, a rejtélyekre van racionális, tudományos magyarázat. A helyszín itt is hasonló, egy álmos kisváros a semmi közepén, amely egyre inkább egy kísérteties laboratóriumra emlékeztet, ahonnan nincs menekvés. Furcsaságokból sincs hiány: a tücsökciripelés hangszóróból szól, a lakók a múltjukról nem beszélhetnek stb. Szigorú szabályok szerint csordogál az élet a sziklafalakkal és villanypásztorral határolt „festői”, katalógusvároskában. A szabályok ellen vétkezőknek azonban nincs kegyelem: rituálisan kivégzi őket a közösség.

Az SF- és horrorelemekkel dúsított izgalmas thriller alapötlete remek (ezt most nem áruljuk el), már csak ezért is érdemes átrágni magunkat a három köteten. A fordulatokban gazdag cselekmény és gondolatiságában is mély szöveg ellenére a részletek vagy epizódok kidolgozatlansága hiányérzetet kelthet az olvasóban, ahogy néhány fordítási „slamposság” is bosszantó. Ezzel együtt a regénytrilógiának olyan fontos kérdésekről is van érvényes mondanivalója, mint a kormányzás, az irányítás, az ellenőrzés, a megfigyelés, a demokrácia és az emberi szabadság.

A látható, megtapasztalt világ mögött lappangó titok, rejtély mindig is borzongató, bizsergető, és jelen esetben a magyarázat is vérfagyasztó. Nézzenek egyszer alaposan körül, vegyék szemügyre a mikro- és makrokörnyezetüket az enyészet tekintetével, az elmúlás gondolatával. Félelmetes, ugye?

Blake Crouch: Wayward Pines-trilógia: Wayward Pines. Agave Könyvek, 2014. 288. o.; A pokol kapujában. Agave Könyvek, 2015. 336. o.; Az utolsó város. Agave Könyvek, 2015. 304. o.

Értékelés: 8/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?