Nem lesz több Komáromi Szalon

Komáromi Szalon kép
Komárom |

Hat év és közel hatvan rendezvény után a Komáromi Szalon szervezői bejelentették, a népszerű közéleti-kulturális beszélgetéssorozat nem folytatódik.

A Komáromi Szalon elnevezésű beszélgetéssorozat 2012. február 22-én indult, a kezdetektől Gazdag József és Sánta Szilárd szervezésében. Hat évad során közel hatvan beszélgetést szerveztek, amelyeken a legforróbb közéleti, kulturális és egyéb kérdéseket vitatták meg vitapartnerek egész sorával. "A Komáromi Szalont azért tartottuk fontosnak elindítani, mert úgy éreztük (s érezzük ma is), hogy egy olyan kor jött el éppen (az önérzetes lakájok, a házmesterek, a dilettánsok és a hierarchiatisztelők kora), amelyben a műveltség szerepe visszaszorulóban van, a »humanizmus« pedig lassan szitokszóvá válik. Ezért szerettünk volna meghonosítani errefelé is egy olyan vitakultúrát, amelyre a megérteni vágyás, a kíváncsiság és a nyitottság a jellemző" – írták a szervezők elköszönő Facebook-posztjukban.

Hadas Miklós, Hunčík Péter, Nyáry Krisztián, Szegedy-Maszák Mihály, Tari Annamária, Roman Kvasnica, Simon Attila, Esterházy Péter, Bandor Éva, Bárdos Judit – csak néhány név a Komáromi Szalon vendégeinek sorából, akikkel gyakran tabusított, kényes témákat is boncolgattak a szervezők. A beszélgetések legnagyobb része a komáromi Rév vendéglőben zajlott, általában telt ház előtt, s a szervezők minden egyes alkalommal kihangsúlyozták: egyetlen cent pályázati támogatás nélkül.

"Egy olyan közösség képe lebegett a szemünk előtt, amely gondol valamit a világról, a társadalomról, az emberi értékekről, s hittünk (és hiszünk) az olyan párbeszédben, amelyben a felek érvek egymásnak feszülésével próbálják meg a másként gondolkodókat nem legyőzni, hanem megérteni – közölték a szervezők a Facebookon, ám bizonyos folytatást is kilátásba helyeztek. – A párbeszédet – más formában – tovább folytatjuk. De most ennyire tellett az időnkből, energiánkból" – zárták bejegyzésüket.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?