Nem szeretnének profivá válni

Mozgalmas az élet a nagyidai Ilosvai Együttes háza táján. Áprilisban volt az együttes új bemutatója, amellyel nagy sikerrel szerepeltek Rimaszombatban, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen is. Az együttes a közelmúltban Sárospatakon kiváló minosítést szerzett. Az eredményekrol, valamint a tervekrol Kupec Mihállyal, az együttes vezetojével beszélgettünk.

Az Ilosvai Együttes tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulójátGecse Attila felvétele Az együttes tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját. Mi történt azóta veletek?

Az Ilosvai Együttes önállósította magát, végre polgári társulás lettünk. Fo támogatónk természetesen továbbra is a helyi önkormányzat maradt, de most már szabadon, megkötések nélkül dönthetünk a saját sorsunkról, s a pályázatok megírásánál is elony, hogy önálló számlaszámunk és pecsétünk van. De hogy igazából mit is jelent az önállóság, az a jövoben dol majd el.

Áprilisban új bemutatót tartottatok, amely a nemzedékek találkozójáról szólt.

A néptáncegyüttesünknek évek óta muködik a gyerekcsoportja, amelyet a feleségem vezet, s az ötvenéves évfordulóra összeálltak az idosebb generáció tagjai is, akik annak idején oszlopos tagjai voltak az Ilosvainak. Mint azóta kiderült, nem egyszeri fellángolásról volt szó, hanem azóta is lelkesen próbálnak. A musor a Kicsiktol a nagyokig címet viselte, s fellépett benne a fél falu.

Alig néhány napja történelmi sikert ért el az együttes, a sárospataki versenyen kiváló minosítést kapott.

Kétévente, hat helyszínen rendezik meg a minosíto versenyeket Magyarországon. Szlovákiából sajnos rajtunk kívül csak a Szottes szokta megmérettetni magát, igaz, sok magyarországi csoport sem vállalja a versenyt, ugyanis, ha nem ér el egy bizonyos pontszámot, akkor nem kapja meg a minosült, illetve a kiválóan minosült címet, s ez a késobbi munkájukra és meghívásaikra is kihat.

Ti viszont a kiválóan minosültek közé kerültetek.

A lehetséges 150 pontból 134,5 pontot értünk el, ami igazán nagy büszkeséggel tölti el az együttest, hisz bár már önállósultunk, mégis amator együttes vagyunk.

Mit értékel a zsuri egy ilyen minosíto versenyen?

A zsuri a szakma krémjét képviseli, az idén is olyanok ültek a bíráló bizottságban, mint Kiss Ferenc, Diószegi László vagy Ratkó Lujza, s a fo szempontok közé tartozik a koreográfia, a ruhák, a zene, az ének valamint a dramaturgia minosége. A fellépés után mindig részletes szakmai elemzés következik.

Gondolom, ezzel a sikerrel megnott az együttes ázsiója.

Nem emeljük az árainkat, ha erre gondolsz. Évek óta tagjai vagyunk a Martin György Néptáncszövetségnek, s a fesztiválirodák is elokelobb helyen foglalkoznak a kiválóan minosült csapatokkal.

A nyáron Franciaországban is felléptek majd.

Ha összejön, ez lesz a harmadik franciaországi utunk. Idén Bretagne-ba, a lemever-i fesztiválra kaptunk meghívást, de megyünk Balatonszentgyörgyre is.

Új koreográfia is készül erre az alkalomra?

Igen, a régiek mellett – parnói szlovák táncok, magyarbodi táncok – Szucs Gábor koreográfiáját is betanuljuk, s a repertoárunkba így szászcsávási cigány táncok is kerülnek.

Mikor lesz végleg profi az együttes?

Nagyon remélem, hogy soha. Úgy gondolom, a profizmus megölné az együttes lelkét, azt a határtalan lelkesedést, amely ötven éven át éltetett és megtartott bennünket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?