Nem reális az új katatörvény betartása, érvelnek a művészek

könyv

Tiltakoznak a művészeti ágakat képviselő egyesületek: az új katatörvény következtében, melynek javaslatát a héten fogadta el a magyar kormány, megfelelő adózási forma nélkül maradnak a kreatív ipari vállalkozók. Felszólaltak a könyvkiadók, a színházak és a zeneipar képviselői is.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint, mely a magyar könyvpiac több mint 90 százalékát fedi le, az iparágban dolgozók döntő többsége szabad szellemi foglalkozású katás vállalkozó. „Értelemszerűen az írók, költők, szerkesztők, illusztrátorok, könyvtervezők, grafikusok, tördelők, műfordítók nem magánszemélyek, hanem könyvkiadók megbízásából dolgoznak, keresik kenyerüket, bevételeikből tartják el gyerekeiket, családjukat” – írják a közleményben. „Csak a nagyobb cégek tudnak főállásban alkalmazni szerkesztőket, tördelőket, de munkaviszonya írónak, műfordítónak szinte soha nincs. Szellemi szabadfoglalkozást űznek.”

Nyílt levelet adott ki a Magyar Színházi Társaság, melyet az érintett minisztereknek és államtitkároknak címeztek. A levélben a színházi szakma nevében szólalnak fel, bár, azt írják, „a probléma szinte az egész magyar kulturális szcénát érinti: színészeket, táncosokat, látványtervezőket, színház- és filmrendezőket és a filmgyártás nagyjából valamennyi dolgozóját, írókat, fordítókat, újságírókat.” Úgy fogalmaznak, „nem életszerű” az az elképzelés, hogy a ezek a személyek katás vállalkozóként magánszeméllyel kössenek munkaszerződést.

A Music Hungary Szövetség, mely a magyar zeneipart és az ehhez kapcsolódó és támogató tevekénységeket végző művészeket és vállalkozásokat tömöríti, szintén kiadott egy közleményt. „A meglévő adózási formák közismerten nem felelnek meg az alkotóknak és a kreatív iparban dolgozóknak, hiszen ők projektalapon végzik a munkájukat”, érvelnek, nem pedig munkaviszonyban végzik a tevékenységüket. A szövetség kiemelte, összefognak ezért a kreatív ipar többi képviselőjével, hogy megoldást találjanak a problémára, és az egyeztetéseket már meg is kezdték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?