„Nem is kell Magyarországra mennünk!”

dd

Ezt a mondatot vasárnap délután csíptem el a pozsonyi Fő téren, egy középkorú helyi szlovák férfiú szájából, aki a csabai kolbászokat mustrálta. Neki volt rájuk pénze, nekem nem, ennek ellenére perzselő büszkeség öntötte el a lelkemet.

Fogalmam sincs, mennyire lettünk jó szomszédok az elmúlt tíz évben, mert ismerek szlovákokat, akik még nem jártak Magyarországon, de olyan győri pincért is, aki sosem volt még  a szlovák fővárosban.

A pozsonyi Liszt Intézet – amelyet sokan még mindig a Magyar Köztársaság Kulturális Intézeteként ismernek – immár tizedik allkalommal rendezte meg a Több mint szomszéd elnevezésű magyar kulturális hetet, gazdag programmal. Számomra a Nová Scénán prezentált fesztiválnyitó előadás, a Győri Balett frenetikus Anna Kareninája után a második legmaradandóbb élményt a budapesti Spinoza Színház múlt keddi előadása nyújtotta, függetlenül az utána megnyitott remek Robert Capa-fotókiállítástól.

Ennek a korszakos zseninek, a budapesti Friedmann Endrének mindössze 41 év jutott ezen a földön, mielőtt 1954-ben aknára futott vele egy kisbusz Indokínában. Máig őt tartja a szakma minden idők legjobb haditudósítójának. A nagyvilág amerikaiként és Robert Capaként ismeri, de mi tudjuk, hogy egy pesti vagányról van szó, aki ezen a jól hangzó néven adta el magát. Nagy szívtipró volt, még Ingrid Bergmann, a szépséges svéd színésznő sem tudott ellenállni neki, aki unalmas fogorvos férjét hagyta el érte. A Spinoza Színház előadása azoknak is szolgál pár meglepetéssel, akik olvasták Robert Capa önéletrajzát. Én például most tudtam csak meg, hogyan sikerült neki egyedüliként lencsevégre kapnia a fotósoktól ózdkodó Trockijt Németországban. Elcsábított egy szállodai szobalányt, aki becsempészte őt egy szekrénybe, amelyen lyukat fúrt...

A két színész, Ódor Kristóf és Grisnik Petra Czeizel Gábor rendezésében prezentált nekünk egy Robert Capáról szóló remek előadást, amelyet bárcsak többen láthattak volna. A vastaps után az úri közönség felfáradhatott a pozsonyi magyar nagykövetség emeleti termébe, ahol Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás. Ezt is ügyesen állították össze, látható egy fotó a normandiai partraszállást megörökítő híres sorozatból, a talán legismertebb spanyol milicista halála, de a háborús hátországi hétköznapok megdöbbentő képei is. Ha a fővárosban járnak, szakítsanak időt erre a tárlatra.

Hatalmas dolog, hogy a 45 éves Karthago zenekar pénteken Pozsony-ban tartotta a másnapi Margit-szigeti nagykoncert „nem hivatalos főpróbáját”. A fellépés kémeim szerint remekül sikerült – sajnos az én estémet Alice Cooper foglalta le, skandallum, hogy az ember nem lehet egyszerre két helyen! Előttük a budapesti Operettszínház művészei prezentáltak egy újévi gálának is beillő show-műsort. Egy jótét lélek levideózta az egészet, és felrakta a YouTube-ra, úgyhogy bárki megnézheti: profizmus, tökéletesre vasalt fellépőruhák, saját zenekar, romantika és fiatalos lendület – a japánok és a helyi magyarok nagy megelégedésére.

Apropó: a pozsonyi Fő téren minden turista megfordul, aki a szlovák fővárosra kíváncsi. A messziről érkezők általában Bécsben szállnak meg, ahonnét egy napra rándulnak át Pozsonyba. Nos, ezen a hosszú hétvégén magyar zászlót láthattak a Fő téren, magyaros ételeket kóstolhattak és magyar fellépők koncertjeibe futhattak bele, köztük az örökifjú Kovács Katiba, aki szombat este csinált fergeteges hangulatot.

Számomra a vasárnapi záróprodukció volt az abszolút kedvenc, a csallóközi GolDDies, akik a múlt század 30–40-es éveibe röppentettek vissza. Lovas Tibor bandavezér a korszak professzora, mindent tud az akkori dalszerzőkről, előadókról, sőt, azt is tudja, kik zenéltek a konkrét lemezfelvételeken. Anno még igazi költők írták a dalszövegeket, így jöhettek létre az olyan finomságok, hogyaszondja: „Aki autón járni óhajt, előbb vizsgát tesz, hogy jól hajt, mert az úrvezető legyen ügyes, nem pedig egy ugrifüles, dib-dáb, mitugrász”.(Úrvezetőnek azt az egyént nevezték, aki sofőr nélkül, maga vezette gépkocsiját.). Ha a nyár folyamán lehetőségük van meghallgatni ezt a zenekart, ne habozzanak…

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?