Fókuszban a magyar kultúra

dd
Pozsony |

Megint jó lesz magyarnak lenni a szlovák fővárosban egy egész héten át, bár a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat a szlovákoknak is szól. A kényeztetés június 11-én kezdődik és 18-ig tart, immár kilencedik alkalommal. És csupán egyszer maradt el a pandémia miatt.

Ennyi magyar program ilyen rövid idő alatt kevés városra zúdul rá, Venyercsan Pál, a Liszt Intézet (lánykori nevén a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete) igazgatója legalábbis nem tud hasonló kezdeményezésről Európában. Azt, hogy többek vagyunk-e, mint szomszédok, nehéz megmondani, de a miliő sokat javult az elmúlt évtizedekben, például ma már nem kell suttogva beszélgetnünk magyarul a pozsonyi villamosokon, mint egyetemista koromban. A kultúra területén tevékenykedők együttműködése pedig több mint példás, sőt, ha politizálni akarnék, megjegyezhetném, hogy manapság sok magyar művész (filmes, zenész, színházi ember) nem is boldogulna szlovák partner nélkül – de ez egy másik történet.

Emlékszem, tavalyelőtt, amikor a járványügyi korlátozások miatt őszre csúszott a Több mint szomszéd, azon filóztunk egy kisebb társaságban Venyercsan Pállal, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatójával egy pompás koncert után, hogy a szájmaszkos közönség miatt évtizedek múlva is tudni fogjuk a fotók láttán, melyik évben volt ez a koncert. Tavaly viszont már teli torokból ordíthattam volna a Kaláka együttessel a best of-műsor dalait a Hviezdoslav téren, ha nem tudnám, hogy nincs hangom…

Az idei programkínálat szerintem haloványabb a tavalyinál, de ez ugyanolyan szubjektív megállapítás, mint az énekhangomra vonatkozó megjegyzés. Nyilván kevesebb pénz jut manapság kultúrára, örüljünk, hogy egyáltalán megrendezik ezt a fesztivált, ráadásul jórészt magánvállalkozók pénzéből, ami abszolút szokatlan. „A tavalyi évben már a szlovák sajtó is fokozottan érdeklődött a programjaink iránt, aminek nagyon örültünk, mert a rendezvénysorozat egyik célja, hogy bemutassa a magyar kultúrát a szlovák közönségnek. A Hviezdoslav téri rendezvényeinken pedig külföldi turisták is odajöttek hozzánk, és kérdezték, mi folyik itt. Ezért idén már angol nyelvű plakáttal is készültünk” – mondta lapunknak Venyercsan Pál, hozzátéve, hogy a szabadtéri program összeállításánál a nemzetköziséget is szem előtt tartották, illetve azt, hogy a lehető legszélesebb közönséget érdekelje a program, korosztálytól függetlenül, azaz mindenki találjon valamit a kínálatban.

Szerencsére a zene amúgy is nemzetközi nyelv, és lesz itt (a pozsonyi Sétatéren) Budapest Ragtime Band, jazzsztenderdeket és saját dalokat is éneklő Tóth Vera, az Eurovíziós Dalfesztiválon is szereplő Csemer Boglárka, szving és boogie magyar módra, a Group‘n‘Swing együttestől, Belvárosi Betyárok, újcirkusz-produkció (ebben a magyarok világviszonylatban is nagyon jók), és egyik kedvenc magyar zenekarom, a magyar népzenét, a jazzt, a sanzont és a jófajta popzenét vegyítő Tárkány Művek. De mindez a jövő (hét) zenéje, erre a speciális szabadtéri programra visszatérünk még.

Venyercsan Páltól megtudtunk egy különleges, a jelen helyzetben nem igazán szokványos információt is: a pozsonyi Több mint szomszéd programsorozat költségeit túlnyomó részt magyarországi, illetve hazai magyar magáncégek, vállalkozók biztosítják. „Szerencsére találtunk olyan vállalatokat, akik fontosnak tartják a magyar kultúra bemutatását, illetve számukra is jó lehetőség a logójukkal, termékeikkel megjelenni ezen a programon” – mondta a Liszt Intézet igazgatója, aki a Covid-érát megelőző év végén kezdett Pozsonyban, és mire kilábaltunk ebből a fertőből, jött Ukrajna lerohanása, hogy még cifrább legyen a kultúra helyzete.

A Több mint szomszéd rendezvénysorozat részletes programját megtalálják az interneten, nem akarom reprodukálni az ott elérhető információkat. Annyit azonban megjegyeznék, hogy az események vasárnap, június 11-én kezdődnek a pozsonyi Ferences templomban, ahol a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő debreceni Kodály Filharmonikusok rézfúvós együttese készül egy különleges, ünnepi koncertre, Debrecen Város Főzeneigazgatója, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész vezetésével. Ezt semmiképp se hagyják ki, kedves pozsonyi olvasóink, még akkor sem, ha egyébként nem szoktak komolyzenei koncertekre járni...

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?