Nem barikádozhatjuk el magunkat

Pozsony |

<p>A jövő évtől beinduló rendszeres vendégszereplésekről, valamint a lehetséges közös projektekről tárgyalt tegnap Ondrej Šoth, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház májusban kinevezett új főigazgatója hazai magyar színházaink vezetőivel: Tóth Tiborral, a Komáromi Jókai Színház igazgatójával és Kolár Péterrel, a kassai Thália Színház igazgatójával.</p>

„Mivel a két nemzet művészete nagyon közel áll egymáshoz, a tervezett együttműködés keretében vendégjátékokra, közös projektekre szeretnénk sort keríteni a szlovákiai magyar színházakkal, s a kultúra révén szerepet akarunk vállalni a nemzetiségi problémák leküzdésében is” – mondta a főigazgató, aki a kassai Állami Színházból érkezett a pozsonyi Nemzeti élére. Tájékoztatása szerint szeretné szorosabbra fonni és élénkebbé tenni az együttműködést a Szlovák Nemzeti Színház és a vidéki szlovák, valamint a nemzetiségi színházak között, rendszeres vendégszereplést biztosítva számukra az ország első színházában. Jövő nyáron közös színházi fesztivált is szervezni kíván Pozsonyban.

Lapunk kérdésére, hogy a Nemzeti műsorának hány százalékát tennék ki a jövőben a vidéki, valamint a nemzetiségi színházak vendégjátékai, Ondrej Šoth így válaszolt:

„Szeptemberben közös találkozót tervezek valamennyi szlovákiai színház vezetőjével, és készítünk egy »menetrendet« is, amelyben rögzítjük az egyes színházak bemutatóit. A kassai Állami Színházzal gyakran vendégszerepeltünk Magyarországon, és nekem például nagyon tetszik, hogy amikor a Miskolci Nemzeti Színházban bemutatót tartanak, akkor egy hét elteltével a darabot legalább öt alkalommal elő kell adniuk a budapesti Nemzeti Színházban. Ugyanígy működik ez a franciáknál is, és nekem is hasonló az elképzelésem. Azaz ha valamelyik színházunkban megszületik egy előadás, akkor azt a pozsonyi Nemzetiben ugyanígy prezentálni fogja az adott társulat. Egyeztetünk majd az összes színházzal, és úgy gondolom, hogy például a Komáromi Jókai Színház évente legalább hét alkalommal vendégszerepel majd Pozsonyban. Ezt a fajta együttműködést rendkívül fontosnak tartom. Mint ahogy azt is, hogy a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház kitárja a kapuit Szlovákia többi színháza, valamint a nemzetiségi színházak előtt is, hogy ne csak a főváros színháza legyen. A Nemzetinek feladatának kell tekintenie, hogy megmutassa a nézőknek a Szlovákiában születő előadások sokműfajúságát, változatos művészi formáit. Nem barikádozhatjuk be magunkat itt a Nemzetiben.”

Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója úgy látja, nagy esemény ez a kezdeményezés: „Örülök neki, hogy a Szlovák Nemzeti Színházban is egyfajta rendszerváltás alakult ki. Külön üdvözlöm, hogy a Szlovák Nemzeti Színház kinyitja kapuit a vidéki és a nemzetiségi színházak előtt is. Bizonyos együttműködés eddig is volt a két intézmény között, 2006-ban és 2008-ban is játszott már a Jókai Színház a pozsonyi Nemzetiben. De most a főigazgató úr egy másfajta tervezettel állt elő, egy sokkal intenzívebb, sokkal szorosabb együttműködő tervezettel. Koprodukciós projektekről is szó esett, és a jövőben ezek mindkét színház számára hasznosak lesznek. Úgy gondolom ugyanis, hogy a Szlovák Nemzeti Színház egész Szlovákia színháza.”

A kassai Thália Színház utoljára négy évvel ezelőtt vendégszerepelt a pozsonyi Nemzetiben. A társulat igazgatója, Kolár Péter szintén pozitív tényként fogadta a Szlovák Nemzeti Színház szorosabb együttműködést vázoló indítványát. „Ha ez a terv megvalósul, azt csak pozitívan tudom értékelni. Tulajdonképpen 1989-től 1995-ig már létezett egy ilyenfajta együttműködés, volt egy közös testülete is a hazai színházaknak, a Szlovákiai Hivatásos Színházak Igazgatóinak Kollégiuma. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szlovákiai színházak, nemzetiségtől függetlenül, egyfajta művészi alapon együttműködjenek. Úgy vélem, ha ez a gyakorlat beindul, ezzel a szlovákiai színházi élet, nemzetiségtől függetlenül, csak nyerhet, és a színházak társadalmi szerepe ismét fölfelé ívelhet.”

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház igazgatója a jövőben nem csupán a szlovákiai színházakkal, hanem a visegrádi országok, azaz Magyarország, Csehország és Lengyelország színházaival is szorosabb együttműködést szeretne kialakítani a rendszeres, kölcsönös vendégjátékok révén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?