Négy „támadó” ellen kell védekezni

A fogszuvasodás egyike a világon legelterjedtebb betegségeknek, bár a felvilágosító kampányoknak – ilyen pl. a Colgate-Palmolive társaság kezdeményezte Október az egészséges fogak hónapja – és a megelőzésnek köszönhetően a fejlett országokban gyakorisága jelentősen csökken.

A fogszuvasodás egyike a világon legelterjedtebb betegségeknek, bár a felvilágosító kampányoknak – ilyen pl. a Colgate-Palmolive társaság kezdeményezte Október az egészséges fogak hónapja – és a megelőzésnek köszönhetően a fejlett országokban gyakorisága jelentősen csökken. Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet 2000-re kitűzött célját, mely szerint a 12 éves gyermekeknek ne legyen háromnál több szuvas, eltávolított vagy tömött foguk, csak kevés országban sikerült elérni.

A fogszuvasodás akkor következik be, ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldó, úgynevezett kariogén (caries=fogszú) tényezők túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő folyamatokkal szemben, és felborul az egyensúly. Ilyenkor a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik. A fogak elleni „támadás” erőssége négy tényezőtől függ:

A lepedék: a fogszuvasodás akkor következik be, ha a szájban baktériumok vannak jelen, amelyek lebontják a szénhidrátokat, eközben savat és egy ragadós anyagot termelnek, amely hozzájárul a lepedék képződéséhez. A lepedékben a baktériumok tovább élnek – sőt szaporodnak – és termelik a savakat.

A szénhidrát: az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek és italok hozzájárulnak a savtermeléshez.

A táplálék visszamaradása a szájban: az időtartam, amely alatt a táplálék a szájban marad, befolyásolja a fogszuvasodást. Minél hosszabb ideig van benne, annál nagyobb károsodást okozhat.

Az étkezések gyakorisága: minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás veszélye. A gyakori savas támadások ugyanis növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét, és csökkentik a helyreállítás, a regenerálódás esélyét.

Természetesen léteznek fogvédő tényezők, amelyek ellensúlyozzák a fogszuvasodás okait. Ilyen a nyál, amely hat a baktériumokra, a foglepedék-képződésre és a fogzománc szerkezetére. A fluorid erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és a savtermelést. Fontos védelmet jelent a fogmosás és a rendszeres szájöblítés, amivel eltávolítjuk a lepedéket és az ételmaradékokat. E tényezők bármelyikének hiánya hozzájárul a fogak gyorsabb romlásához.

– Azt szeretnénk, ha rögződne az emberekben: március a könyv, május a szerelem, október az egészséges fogak hónapja – ismertette a Colgate-Palmolive és a sikeres tervezet célkitűzéseit Roman Jelínek termékmenedzser. A fogszuvasodás megelőzését célzó tervezet 50 országban arat sikereket, Szlovákiában már negyedik alkalommal rendezik. Míg 1999-ben főleg a gyerekekre irányult a figyelem, 2000-ben 580 fogász és 61 ezer érdeklődő, 2001-ben 1050 fogorvos és 114 ezer felnőtt és gyermek látogatott el a rendelőbe. Az ingyenes telefonszámot 2950-en tárcsázták.

Dr. Anna Tomandlová fogorvos hangsúlyozta a közismert tényt: a megelőző vizsgálatok meggátolják a fogszuvasodást, a fogvesztést, de a fájdalmakat is. Pénzben kifejezve: a megelőzésre fordított egy korona 10-80 koronányi költséget takarít meg, annyiba kerülne ugyanis a beteg fog ellátása. – Közhelynek tűnhet a szájhigiénia alapelveinek megtartása, pedig a gyakorlat azt mutatja, sokan nem ismerik még a fogmosás alapjait sem. Naponta kétszer legalább három percen át tartson a fogmosás, a fogkrém minden esetben tartalmazzon fluoridot (ajánlott a fluórozott só fogyasztása, a gyerekek fogazata fluóros tablettákkal erősíthető), hasznos a fogselyem, a fogközi kefe és az öblítő használata is – magyarázta a tudnivalókat a fogorvos.

Az Október – az egészséges fogak hónapja részleteiről, valamint a tervezetbe kapcsolódó fogorvosok névjegyzékéről az ingyenes zöldszámon (0800 109 209) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?