Ne várd a májust, kedvesem!

<p>Már folyik a készülődés a közös európai giccsparádéra, a május 16-ai Eurovíziós Dalfesztiválra. Zajlanak az országos döntők, válogatók, fokozatosan derülnek ki, kik képviselhetik Moszkvában a benevezett negyvenhárom országot. Megszületett az első botrány is! Magyarországon.</p>

A Magyar Televízió által delegált zsűri kedden, kevesebb mint 24 órával a jelentkezések beérkezési határideje után már el is döntötte (!), hogy Mark indulhat Magyarország színeiben. Ennyi idő elég volt az állítólag 105 beérkezett felvétel meghallgatására, és a legmegfelelőbb kiválasztására… Szerintem ez fizikai lehetetlenség. Tehát a döntés jócskán bundaszagú – a tévé sajtóosztálya annyit közölt, az elbírálás nagyon feszített munka volt –, de az igazi botrány csak a bejelentés után robbant. Villámgyorsan.

Az Eurovíziós Dalfesztivál alapszabálya kimondja, hogy a nevezett szerzemény nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, és nem adhatták elő nyilvánosan 2008. október 1-je előtt. Mark felvételét viszont előadták, s ez pillanatok alatt ki is derült az internetnek és a szemfüles svéd zenerajongóknak köszönhetően. A Vigyen a szél című dal eredeti változata a svéd Big Brotherben volt hallható 2004-ben. Mark menedzsmentje és lemezcége azt a magyarázatot adta a történtekre, hogy nem tudtak a szerzemény előéletéről, Figge Boström szerző „elfelejtette velük közölni”, hogy egyetlenegyszer felcsendült az említett műsorban. (Nyilván nem csak egyszer, ha fél Svédország kívülről fújja.) Ezt követően Mark visszalépett az indulás jogától. (Volt más választása?) Szerda délután az MTV közleményben tudatta, hogy Mark helyett Tompos Kátya, a Nemzeti Színház művésze képviseli az országot a moszkvai versenyen Pálvölgyi Géza zeneszerző és Duba Gábor szövegíró Magányos csónak című felvételével, amely a Valami Amerika című mozifilm második részének zenei albumán jelent meg.

Megkockáztatom, Mark dala esélyesebb lett volna, mint Kátyáé, viszont a verseny kiszámíthatatlansága miatt nem szabadna jóslatokba bocsátkoznom. Azt azonban úton-útfélen hangoztatom – így most is leírom –, hogy a fesztivál felett eljárt az idő, semmit sem tesz hozzá az összeurópai zenei élethez. Teljesen új alapokra kellene helyezni, de a legjobb az volna, ha megszűnne!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?