Ne csak együnk, igyunk is!

A folyadék életelixír, egészségesen tartja a szervezetet, ösztönzi a teljesítményt és a koncentrációt, csökkenti a ráncokat. – Na végre! Már jön a pincér! – A vendég nyelve szájpadlásához tapad, és úgy érzi magát ezen a forró nyári estén, mintha menten szomjan akarna halni.

A folyadék életelixír, egészségesen tartja a szervezetet, ösztönzi a teljesítményt és a koncentrációt, csökkenti a ráncokat. – Na végre! Már jön a pincér! – A vendég nyelve szájpadlásához tapad, és úgy érzi magát ezen a forró nyári estén, mintha menten szomjan akarna halni. A pincér leteszi a jégkockákkal teli, gyöngyöző poharat. Az első korty, mely az ajkat éri, pompás, és a vendég egy hajtásra megissza a fél liter almalét. Ami a meleg évszakban teljesen természetes, az egyébként problémát is okozhat. Ahhoz, hogy fittek és munkabírók maradjunk, a szervezetnek bőséges mennyiségű folyadékra van szüksége. De főként a hölgyek isznak keveset. Miért olyan fontos az ivás, mit és hogyan kell innunk?

Mennyi folyadék szükséges?

Minél többet iszunk, annál jobb. A táplálkozás-szakértők javaslata: legalább napi 1,5–2 liter. A javaslat az év minden napjára vonatkozik, hogy jól működjék az anyagcserénk. Nyári melegben, erős fizikai munka vagy sportolás közben, amikor jobban izzadunk, ennél még többet kell inni. Szervezetünk 60-70 százaléka víz. A víz szállítja a vízben és zsírban oldódó tápanyagokat oda, ahol felhasználásra kerülnek, és kimossa az anyagcseretermékeket a májból, a belekből és a veséből.

Miért éppen a nők?

Miért éppen a nőknek kell sokat inniuk? Az ivás a nők számára különösen fontos, mivel ők jobban izzadnak, mint a férfiak. ĺgy szervezetük több folyadékot, ezáltal fontos ásványi anyagokat is (mint a kalcium) veszít. A nők átlagban napi 1,6 l folyadékot fogyasztanak. Ez a mérsékelt fizikai igénybevételnél elég is. Ha az ember jobban izzad, nemcsak folyadék-, hanem ásványianyag-hiányban is szenved.

A szomjúság figyelmeztet

Mi történik a szervezetben szomjúságkor? A szomjúság a szervezet figyelmeztetése, és akut vízszükségállapotot jelent. Ha a vérben túl kevés a folyadék, speciális hormonok azonnal jelentik az agynak: valamit inni kell! Ha ez nem történik meg, a szervezet szikkadt nyelvvel, száraz torokkal, és végül enyhén megduzzadt nyálmiriggyel hívja fel a figyelmet a vízhiányra. De ezeket a jeleket csak egy bonyolult láncreakció esetén küldi, amikor már a kiszáradás előtt áll. Megemelkedik a szervezetben a sókoncentráció. Ugyanakkor adiuretin nevű hormon termelődik, mely megkísérli a vese irányításával a szervezetben tartani a vizet. Erre az agy bizonyos sejtjei reagálnak, és riadót fújnak a szomjúságközpontban.

Hiánya kiszáradáshoz vezethet

Miért veszélyes, ha valaki keveset iszik? Normális terhelésnél a szervezet napi három liter vizet ad le. Ha erősen lecsökken a folyadékszint, a vér besűrűsödik. Ezáltal kevesebb oxigént képes szállítani. A szív erősebben pumpál, így gyorsabban ver. Következményei: a vérnyomás drasztikus csökkenése. Ez viszonylag rövid idő alatt fáradtsághoz, szív- és keringési zavarokhoz vezethet. Az emésztés lelassul, a káros anyagokat nehezebben szállítja el. A hosszú ideig tartó folyadékhiány vesekárosodáshoz és a ráncok túl korai megjelenéséhez is vezethet.

Ne alkohollal pótoljuk!

Miért nem alkalmas az alkohol szomjoltónak? A szomjat egy csodás koktéllal oltani – nos, ez csak a tévéreklámokban működik. Minden egyes ml alkohol következménye ugyanis, hogy a szervezet vizet ad le, és automatikusan még több folyadékot igényel. Ennek oka, hogy az alkohol gátolja az adiuretin hormont, mely arról gondoskodik, hogy a szervezet ne válasszon ki túl sok vizet. Ezért az orvosok óva intenek attól, hogy a szomjat – pl. sportolás után vagy nagy hőségben – alkoholtartalmú italokkal oltsuk.

Mit igyunk?

Ideális az ásványvíz – nem túl hideg és nem túl szénsavas –, szűrt gyümölcslevek és a nem cukrozott gyógy- és gyümölcsteák. A vezetékes ivóvíz is jobb a hírénél (az óvatosság csak az ólomvezetékes háztartások esetében javasolt). Ha sört akarunk inni, az alkoholmenteset válasszuk. Ezzel szemben kerüljük a kóla, kávé és fekete tea fogyasztását – mivel alkotórészeik fokozzák a vízkiválasztást. Készítsünk egy-két üveg szénsavmentes ásványvizet az íróasztalra. Szoktassuk magunkat ahhoz, hogy minden étkezés után megiszunk egy-két pohár vizet, szűrt gyümölcslevet vagy gyógyteát.

Forró felfrissülés

Nyáron az ásványvíz mellett kitűnő frissítő a tea. ĺme, néhány javaslat, melyeknek egyébként egészséget támogató mellékhatásuk is van.

Zöld tea

Fogyasztása az utóbbi években megsokszorozódott. A zöld tea fokozza a figyelmet és a koncentrációt. Több tanulmány bizonyítja rákmegelőző hatását.

Elkészítése: 3–5 kávéskanál zöld teához 1 liter víz, melyet felforralunk, majd hozzáadunk fél csésze hideg vizet. A tealevelet kb. 3 percig áztatjuk benne. A zöld teát nem szabad forrásban levő vízhez adni, mert elveszíti aromáját és keserű lesz.

Gyümölcstea

Kevesen tudják, hogy a valódi gyümölcstea nem tartalmaz fekete teát, hanem szárított gyümölcsdarabkákból áll. ĺgy a nap bármely szakában fogyasztható, és üdítő hatású kiváló vitaminforrás.

Kis vízlexikon

Ivóvíz: föld alatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő, mielőtt a vezetékbe kerülne.

Természetes ásványvíz: a szervezet számára fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. Ez természetes tisztaságú, ami azt jelenti, hogy föld alatti, védett előfordulású, adalékanyagoktól mentes (szénsav kivételével). Forrásánál kell tölteni, és eredeti palackozásban értékesíteni. Ezenkívül hivatalosan is elismertnek kell lennie.

Forrásvíz: mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. Engedélyezett a szénsav mint adalékanyag használata. A vasat és a ként ki kell belőle vonni. Mivel a forrásvíznek nem kell természetes tisztaságúnak lennie, táplálkozáspszichológiai hatása nem garantált. Nincs hivatalos elismerése.

Gyógyvíz: speciális forrásokból származik, kimondottan magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik és a gyógyszertörvény irányelvein alapul. Gyógyászati hatását tudományosan kell bizonyítani.

Asztali víz: mesterséges ásványvíz, többnyire különböző vízfajták (pl. ivóvíz és tengervíz) keverékéből állítják elő, melyhez ásványi anyagokat, sót és szénsavat adnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?