Napimádók 20 pontja – 2.

iztonságosan és szépen lebarnulni! Sokan álmodnak erről. Aki nyaralni indul, igazán engedélyezhet magának egy kis napsütést, feltéve, ha tudja, hogyan védheti meg magát a káros sugaraktól. Útra indítóként múlt heti számunkban közöltünk már néhány jó tanácsot. ĺme, itt a folytatás!
12.

iztonságosan és szépen lebarnulni! Sokan álmodnak erről. Aki nyaralni indul, igazán engedélyezhet magának egy kis napsütést, feltéve, ha tudja, hogyan védheti meg magát a káros sugaraktól. Útra indítóként múlt heti számunkban közöltünk már néhány jó tanácsot. ĺme, itt a folytatás!

12. Mi váltja ki a napallergiát?

Az allergia 80%-áért az UVA-sugarak felelősek. A leggyakrabban fellépő allergiatípus a „polimorf fénydermatózis”, amely Németországban a napozók mintegy 20%-ánál keseríti meg a napozás élményét. Tünetei a viszkető, piros foltok és hólyagocskák, amelyek elsősorban a testfelületen alakulnak ki. Kiváltójuk valószínűleg egy immunreakció, amelyet a túlzott UVA-sugarak okoznak (elsősorban a déli országokban). Az allergiához hasonló bőrreakciót intenzív UV-besugárzás hatására azonban gyógyszerek és a kozmetikumokban, napozószerekben található illatanyagok, fényvédő faktorok, zsírok és emulgálószerek is kiválthatják.

13. Hogyan előzhető meg az allergia?

Használjuk speciálisan allergiára hajlamos bőrre kifejlesztett napozószereket. Ezek a készítmények magas UVA-védelemmel rendelkeznek, általában tartósítószer- és illatanyagmentesek, s gyakran szintetikus emulgátorokat sem tartalmaznak. Léteznek természetes, bőrbarát emulgátorokkal, pl. szójából nyert lipoproteinekkel előállított készítmények is. A legjobb, ha a mindennapos bőrápolás során is áttérünk az olyan szerekre, amelyek nem irritálják a bőrt (pl. emulgátormentes kozmetikumok). A bőr előkészítését már a nyaralás előtt 4 héttel kezdjük meg.

14. A vitaminok pluszvédelmet nyújtanak?

Igen, a C- és az E-vitamin, a béta-karotin és a szelén (nyomelem) erősítik a bőrt károsító oxigénmolekulákkal (szabad gyökökkel) szembeni ellenálló képességet, amire akkor van szükség, amikor napfény éri a szervezetet. A növényi olajok, a barack, a banán, a diófélék, a bogyós gyümölcsök és a zöld színű zöldségek gazdagon tartalmazzák ezeket a vitaminokat. A teljes kiőrlésű kenyér és a tej pedig a szelénről gondoskodik. A vitaminok külsőleg bevitt formában is hatékonyak: nagyon sok napozószer tartalmaz E-vitamint, mert ezáltal fokozódik fényszűrő hatása.

15. Meddig tartható el a napozószer?

Felbontás nélkül legalább három évig, felbontás után viszont csak a következő nyárig. A tubust alaposan zárjuk be, sötét, hűvös helyen tároljuk, és a következő felhasználás előtt szagoljuk meg. Ha megváltozott az illata, jobb, ha lemondunk róla.

16. Milyen védelmet nyújtanak a textíliák?

Egy sűrű pamutanyag (pl. a farmer vagy egy póló) a sugaraknak csak mintegy 10%-át engedi át, vizesen azonban már 20%-ot. Ezért a gyerekeket, akik a vízben játszanak, a póló alatt is krémezzük be. Ők még a napernyő alatt sem védettek teljesen a napsugarak ellen. Ezenkívül a világos homok vagy a közeli víz visszatükrözi a fényt. Az autó ablakai, illetve az ablakok egyáltalán megszűrik az UVB-sugarakat, viszont átengedik az UVA-sugarak 80%-át, ha az üveg nem színezett. A felragasztható speciális fóliák védelmet jelentenek.

17. Milyen hatásosak a karotinkapszulák?

Bár a karotinkapszulák sohasem helyettesíthetik a napozószereket, belülről azonban megerősíthetik a bőrsejteket a romboló oxigénmolekulákkal szemben. Ezenkívül felgyorsítják és intenzívebbé teszik a bőr barnulási folyamatát. A karotinkúrát a nyaralás előtt kb. 30 nappal kezdjük el (kb. napi 2 kapszulával), és a szedését folytassuk a szabadság alatt is.

18. Mit tegyünk, ha mégis leégtünk?

Egy könnyű leégést is kezelnünk kell. A legmegfelelőbb erre egy speciális krém a gyógyszertárból, amely gyulladásgátló anyagokat tartalmaz. Egy aszpirintabletta bevétele is segítheti a gyógyulást. Mindezek mellett azonban nagyon fontos, hogy sokat igyunk, s hogy az alkoholt és a napot néhány napig kerüljük.

19. Szükséges-e különleges ápolás nyaralás után?

Igen, nagyon fontos a nap által különösen igénybe vett arcbőr számára az ápolás. Egy négyhetes kúra koncentrált hatóanyagokkal (ampullákban, koncentrátumokban) kisimítja a nap okozta ráncocskákat, megnyugtatja és vitalizálja az arcbőrt.

20. Hol a legveszélyesebb a napsütés?

Az Egyenlítő környékén minden régióban, hiszen itt délben majdnem függőleges a nap állása. Ide tartozik pl. Észak-Afrika, a Kanári-szigetek, a Karib-tenger és a Hawaii-szigetek. A 20-as erősségű fényvédő faktorra itt az érzékeny bőrűeknek a kezdetekben mindenképpen szükségük van. Kerüljük a déli napot, hordjunk kalapot és UV-szűrővel ellátott napszemüveget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?