Nagylelkű adomány

Tornalja. Tizenöt esztendeje egy sok vihart kavaró iskola nyílt Tornalján, a Rimaszombatba költöztetett, országszerte ismert és népszerű mezőgazdasági szakközépiskola helyén. Ezt a típusú iskolát hírből sem ismerték a környéken. Kisegítő szaktanintézet.

Tornalja. Tizenöt esztendeje egy sok vihart kavaró iskola nyílt Tornalján, a Rimaszombatba költöztetett, országszerte ismert és népszerű mezőgazdasági szakközépiskola helyén. Ezt a típusú iskolát hírből sem ismerték a környéken. Kisegítő szaktanintézet. A szellemileg sérült gyerekek – fiúk és lányok – első csapata megállásra és bámészkodásra késztette a járókelőket. Viselkedésbeli zavaraik rosszallást és ellenszenvet váltottak ki a legtöbb emberben. Mindez már a múlté.

A furcsa iskola megszokottá vált, hozzátartozik a város életéhez. A gyerekek jelenléte többé nem kelt feltűnést. Sőt, sokakban együttérzést és segítőkész szándékot ébreszt.

Az iskolát 1990 óta dr. Marián Zolina igazgató vezeti. Nincs könnyű dolga, akárcsak a hasonló iskolák igazgatóinak.

Az utóbbi évek nehéz anyagi viszonyai az iskolaügyben dolgozók számára nagy kihívást jelentenek. Az anyagi támogatás csökken, a problémák szaporodnak. A tornaljai szaktanintézet bentlakásos iskola két kollégiummal. Egy a lányok, egy a fiúk számára. A bentlakó tanulók többségében állami gondozottak. Itt van az otthonuk, szinte az egyetlen. Innen már csak a bizonytalan jövő vár rájuk. Ahhoz, hogy gondtalan gyermekéveik utolsó szakasza emlékezetes legyen, támogatók adományaira is szükség van a már fentebb említett pénzhiány miatt. A helyi vállalkozók és intézmények olykor-olykor felveszik adományosztó listájukra őket. A legkisebb adománynak is nagyon tudnak örülni. Ingyenes mozi- vagy koncertlátogatások, gyermeknapok, karácsonyok édességei mind-mind ünnep az életükben.

Az idei év karácsonya nevezetes marad az iskola történetében, mert a pozsonyi Általános Hitelbank jóvoltából most először igazi, komoly támogatóra lelt. A hitelbank két színes televízió vásárlását tette lehetővé. A gyerekek, az iskola igazgatója és alkalmazottai ezúttal szeretnék megköszönni a nagylelkű adományt. A televíziók a tanulók pihenését, szórakoztatását, lelki és szellemi fejlődését szolgálják majd, színessé téve otthonukat, talán az utolsót. (–kv–)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?