Nagy futás, nagy sikítás

MÉSZÁROS GYÖRGYA Jurassic Worldben immár negyedszer csendül fel John Williams klasszikus Jurassic-témája, hogy aztán a jól ismert dallamot felváltsa a dinók üvöltése és az áldozatok sikoltozása.John Hammond álma valóra vált: megnyílt az őslénypark, benne számtalan dinoszaurusszal és egyéb látványoss

MÉSZÁROS GYÖRGY

A Jurassic Worldben immár negyedszer csendül fel John Williams klasszikus Jurassic-témája, hogy aztán a jól ismert dallamot felváltsa a dinók üvöltése és az áldozatok sikoltozása.

John Hammond álma valóra vált: megnyílt az őslénypark, benne számtalan dinoszaurusszal és egyéb látványossággal. Ám, ahogy az általában lenni szokott, minden csoda három napig tart, a látogatóknak mindig újat kell mutatni. Ezért több faj keresztezésével „legyártják” az eddigi legfélelmetesebb és legveszélyesebb egyedet, az Indominus Rexet. A hüllő persze kitör a fogságból, és a parkba látogató 22 ezer ember felé veszi az irányt.

Colin Trevorrow rendező az első Jurassic Park nyomdokaiban lépked tovább. Talán kissé túlságosan is tisztelte az elődöt, így a kelleténél több hasonlóságot mutat a két mozi: bajba jutott gyerekek, gonosz belső ember, a film végi dinó vs. dinó harc – csupa olyan elem, amely kapcsán azt érezzük, ezt már láttuk, ezért nem kellett volna elkészíteni a negyedik részt. Bár akad pár frappáns, egyáltalán nem túlzó utalás is a kezdetre, a nagy főhajtás közben Trevorrow sajnos megfeledkezett a saját hangjáról. Összességében: kevés az egyedi megvalósítás, kevés az újítás.

A negyedik rész egyik legnagyobb érdeme az önreflexív kritika. Az Indominus Rex a mai mozis szuperprodukciókra reflektál: minél nagyobb, minél látványosabb, annál több nézőt és pénzt hoz a tulajdonosoknak. Egy másik jelentben egy fehér cápa válik egy Moszaszaurusz eledelévé. Emlékezzünk csak: Spielbergnek 40 évvel ezelőtt elég volt egy cápa ahhoz, hogy lenyűgözze a nézőket; mára viszont jócskán kitolódott a nézők ingerküszöbe.

1993-ban Spielberg a Jurassic Park első részének látványvilágával mindenkit a székhez szögezett, óriási volt a „hűha-faktor”. E tekintetben a Jurassic World sem vall szégyent. Még sosem voltak ilyen élethűek a dinók, és a 3D-nek köszönhetően úgy érezhetjük, hogy mi is ott sétálgathatunk közöttük az őslényparkban. Amiben viszont nagyon is elmarad az első résztől, az a karakterek kidolgozottsága. Sem a két gyerkőc, sem a gonosz exkatona, sem pedig a film húzónevének számító Chris Pratt karaktere nem túl árnyalt.

Jurassic World. Amerikai kalandfilm, 125 perc, 2015. Rendezte: Colin Trevorrow.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?