Művészszínházi évadot zártak Komáromban

<p>&bdquo;Büszke vagyok a társulatra, a színház minden dolgozójára, beleértve magamat is, hogy a szűkös anyagiak és a minimális létszám dacára szakmailag izgalmas, igényes, magas művészi színvonalú előadásokat tudtunk színre állítani&rdquo; &ndash; mondta Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója a tegnapi évadzáró társulati ülésen.</p>

A 2014/15-ös, sorrendben 62. évadot két irány jellemezte: a kortárs dráma és a klasszikusok újraértelmezése. „Általánosságban elmondhatjuk, hogy valamennyi előadás az egyén és a közösség viszonyát vizsgálja, azokat a harcokat, amelyeket az egyén folytat a környezetével. A Bányavirág szerint az alkohol, a Különös házasság szerint az elmenekülés a megoldást, a Csirkefej nem mutat kiutat, csak lehetőségeket a lassú vagy gyors pusztulásra. A dzsungel könyve a családban, két ember kapcsolatában látja a túlélés lehetőségét, Bulgakov pedig a művészetet és az alkotást emeli fel megoldásként” – jellemezte röviden a bemutatókat a direktor. Méhes László főrendező szerint is erős előadások születtek, és a gondolati-művészi, illetve a szórakoztató darabok aránya az előbbi irányába tolódott, mégpedig 4:1 arányban. „Kísérletinek is tekinthető ilyen szempontból az elmúlt évad, művészileg kiválóan sikerült, anyagilag már kevésbé – mutatott rá. – Jövőre vissza kell térni a korábbi évek gyakorlatához, ahol e két művészi irány kiegyensúlyozottabban van jelen.” A színház a 2014/15-ös évadban 169 előadást tartott (ezeket összesen 53 257 néző látta); ebből 69-et Komáromon kívüli helyszínen (26 500 néző előtt). Az évadzárón hagyományosan kiosztották a legemlékezetesebb alakításért járó Ferenczy Anna-díjat; a társulat tagjainak szavazatai alapján ezúttal a színház fiatal művésze, Tóth Károly vehette át ezt a rangos elismerést. Tóth Károlyt az idei évadban több főszerepben láthatta a közönség: ő keltette életre a Különös házasság Buttler grófját, a Csirkefejben a Srácot, A dzsungel könyvében pedig Sir Kánt. Az évad legtöbbet foglalkozatott színészének járó Színészrobot díjat a férfiak kategóriájában holtversenyben Majorfalvi Bálint és Bernáth Tamás (148-148 előadás) érdemelte ki, a művésznők között pedig Holocsy Krisztina végzett az élen, 122 előadással. A legjobb műszaki dolgozó díját ezúttal kiterjesztették a színház valamennyi dolgozójára, hogy a más területeken tevékenykedőket se rekesszék ki. A kollégák szavazatai alapján – holtversenyben – Balaskó Edit rendezőasszisztens és Görözdi Szilárd hangtechnikus kapta az elismerést.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?