Művészet úton-útfélen

Ma Graz, Stájerország fővárosa veszi át Európa kulturális fővárosának szerepkörét egy évre, de az első bemutató a hivatalos megnyitás előtt, már csütörtökön este lezajlott, s aki Grazba érkezik, az semmiképpen nem kerülheti el a kultúrát, mert már a pályaudvar és a repülőtér is különleges díszben fogadja a vendégeket.

Ma Graz, Stájerország fővárosa veszi át Európa kulturális fővárosának szerepkörét egy évre, de az első bemutató a hivatalos megnyitás előtt, már csütörtökön este lezajlott, s aki Grazba érkezik, az semmiképpen nem kerülheti el a kultúrát, mert már a pályaudvar és a repülőtér is különleges díszben fogadja a vendégeket. A város közúti bejáratainál, valamint a pályaudvaron és a repülőtéren műalkotások fogadják a néha nyilván csodálkozó vendégeket: a vasútállomás csarnokának egész belső felületét például egyetlen piros és fehér árnyalatokban pompázó festmény borítja. Az A2-es autópályán Nyugat felől érkezőket 240 integető műkar üdvözli az autósokat. A városban pedig – természetesen más közlekedési lehetőségek mellett – 20 olyan művészeti taxi is közlekedik (felár nélkül), amelyet Fedo Ertl tervezett. Ezekben a kultúrára éhező látogató például az 1569-ben alapított császári és királyi Edegger-Tax cukrászda és az 1638-ban II. Ferdinánd császárnak épített mauzóleum közötti úton kortárs videoműveket nézhet.

A városon átfolyó Muron fémből mesterséges szigetet építettek, amely egy ősi hajóra emlékeztet, a város jelképe, a híres-nevezetes Óratorony mellé alumíniumból oda került egy azonos körvonalú „árnyék“, Peter Cook és Colin Fournier tervezésében épült egy hatalmas művészeti központ, amely külső műanyag „bőrével” tengeri őslényt idéz – vagy ahogy a helyiek látják, „egy kék felhő és egy korallzátony kereszteződése”, s a belvárosi pestisoszlop mellé liftet állítottak, amely az oszlop tetején megformázott Mária-szoborhoz emeli fel utasait – ez csak néhány példa a különlegességek közül.

A kiállítások, bemutatók és művészeti események rendkívül gazdag kínálatából nehéz választani, az 1999 óta a világ kulturális örökségéhez tartozó Graz azonban megkönnyíti a látogató dolgát: a www.graz.at honlapon szinte óráról órára sorolja jól áttekinthetően az eseményeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?