MOZIJEGY: A vörös teknős

<p>Egy férfi egy lakatlan szigetre sodródik, és hiába próbálkozik, nem tud menekülni. Nagyjából erről szól ez a dialógusok nélküli anime, mégis azt hiszem, nincs most ennél szebb, megindítóbb film a mozikban, amely ráadásul mindenféle sallang nélkül beszél a legnehezebb dolgokról.</p>

A vörös teknős cselekménye tényleg nem túl bonyolult: nincs semmiféle felvezetés, előzmény, csupán azt látjuk, a főhős valahogy egy szigetre kerül, és kénytelen megbarátkozni a gondolattal, hogy talán örökké itt fog élni. Ám hamar kiderül, nem is a történet itt a lényeg: Michaël Dudok de Wit rendező minden egyes képkockával érzelmeket akar átadni, a néző pedig sodródik a csodálatos jelenetekkel. Nincsenek párbeszédek, csak zajok, zörejek és kiáltások, viszont szinte együtt lélegzünk a férfival, mi is reszketünk vele, amikor beesik két szikla közé, vagy amikor felismeri, hogy egyedül kell boldogulnia. A kissé melankolikus, olykor meg felemelő zene is segít, hogy az első perctől kezdve annyira közel érezzük magunkhoz ezt a névtelen hőst.

Közben azért halad előre a cselekmény is; a rendező folyamatosan játszik velünk, nem tudjuk, álom vagy valóság-e, amit látunk, a férfi valóban társra talál-e a szigeten, akivel közös gyerekük is lesz. De nem is ez a fontos, hanem hogy úgy beszél ez a japán–francia animációs film a magányról, a kitaszítottságról, a boldogságról és az elválásról, ahogy kevés alkotás – így méltán tekinthetjük a mesteri anime, a Szentjánosbogarak sírja rokonának. Nyilván sokan fogják értelmezni a jeleneteket, mert tele van metaforával a film, azonban ez egy percig sem zavaró. A zene jól működik, a látványvilágba rögtön beleszeret az ember, és az csak hab a tortán, hogy a rajzok egy része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült.

Biztosan lesznek olyanok, akiket nem fog beszippantani ez a mozi, akiktől távol áll ez a lassabban építkező történet, mégis csak azt tudom tanácsolni: aki értékes filmélményre vágyik, váltson jegyet A vörös teknősre.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"262649","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Gera Márton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?