Mosonyi Szabolcs kapta a fődíjat az országos természetfilm-fesztiválon

Pusztaszer |

<p>Visszatérés Bharatpurba című alkotásáért Mosonyi Szabolcs kapta vasárnap az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál fődíját.</p>

A harminchat perces film az indiai bharatpuri maharadzsa egykori vadászterületét mutatja be, amely száz év alatt a madarak csodálatos birodalma lett.

A Fiar Sándor geográfus, természetfilmes vezette zsűri versenykategóriánként külön díjazta az amatőr és a professzionális alkotókat.

A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotásnak a termeszetfilm.hu csapatának a Hangyák mindent tudnak című filmjét választották, míg az amatőrök között – a kategória első helyét tavaly is megszerző – Török Béla Darázs-sirató című munkája nyert.

A világ tájait bemutató alkotások közül Kotnyek István A Mester időnként átfesti tájait című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. A profik között Karácsony Sándor – Ványi Róbert Biharország – madárvonulás címet viselő alkotása nyert.

Az etűdök között a legjobb professzionális filmnek Kovács Béla Csendélet (nagymama gyümölcsöstálja) című munkáját találta a zsűri, az amatőrök között pedig Markó Dániel lett az első Papó című filmjével.

A vadászkultúrát bemutató alkotások között egy összevont díjat osztott ki a zsűri, ezt Szabó Attila A szent hegy című munkájáért vehette át.

Életmód és környezetvédelem kategóriában Ketten egy fészekben című alkotásáért a profik között Pálfi Szabolcsot, az amatőrök között pedig A Kacna-barlang – a Karszt mélyén címet viselő filmjéért Ádám Bencét díjazták.

A máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztiválon - melyet 2005 óta rendeznek meg a Csongrád megyei Pusztaszeren - idén ötvenöt amatőr és profi filmes kilencvenegy 2007 után készült alkotását vetítették le az Árpád-major fűszercsarnokában. Az alkotók – akik között minden eddiginél több határon túli magyar filmes volt – a legtöbb, mintegy harminc művet az etűd kategóriába nevezték.

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan - amikor több alkotás is született a tiszavirágzásról, a hódtelepítésekről vagy korábban a darvakról - idén is volt kedvence a természetfilmeseknek, akik közül többen is a keresztes viperát mutatták be - mondta el az MTI-nek Csabai Ferenc, a fesztivál szervezője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?