MIT OLVAS Tóth Kinga költő, énekes?

Tóth Kinga

Félbehagyott, megkezdett könyvekkel indul az új év, úton vagyok, több szobában állnak a könyvjelzősök, amiket persze érkezés után újra kell indítani, nem baj, annál nagyobb az elmélyülés. 

Ha már szobák, itt a grazi szobában Virginia Woolf 2017 – ja nem is, majdnem száz éve írt – Saját szobája, ami talán az egyik legjelentősebb mérföldköve a nők értékén való elmélkedésnek. Hol is a helyünk az irodalomban, kell-e a nőket viszonyítani, lehetnek-e csak így önmagukban saját tulajdonságaik, munkájuk által meghatározottak, ja igen, és egyenrangúak. 100 év alatt igen kis léptekben haladunk előre. Az Universal-Bibliothek sárga kiadványa van a kezemben, aminek az a különlegessége, hogy Berlin összes könyvtárából gyűjtötte egybe a szerkesztő (Kajsa Dahlberg) a megjelölt, telejegyzetelt példányokat, melyeket egymásra nyomtattak, így Woolf mellett számos olvasó gondolatain is merenghetünk. Saját szoba és kereset, mondja Virginia, ez egy jó alapállapot az íráshoz, legyen ez a 2018-as jókívánságom. Nora Gomringer, akit olvasással együtt fordítok, épp a szobáját hagyja el, továbbköltözik, és a szellemeit ott felejti a régi lakásban, őt is és Esther Dischereitet is hallgatni is jó, aztán újraolvasom például a Pertut, Gomringer derűje és Szvoren Edina arculcsapásai kellemesen kiegyenlítődnek. A helyi szerzők közül Christoph Szalaynak áll még egyhetes friss könyve a polcon, itt a tipó külön vizuális élmény lesz, Grazban megfigyelhetőek a klasszikus mellett a kísérletező, de „sikkes” (minden alkalomra használatos jelző!) munkák, legyen szó magazinokról (önkényesen kiragadva Manuskripte, Perspektive és a tORTUGA), grafikákkal, fotókkal, rizótechnikával készült kiadványokról, vagy akár a Droschl és a Ritter konzervatívabb megjelenésű, de tartalmilag igencsak „frankó” újító munkáiról (hamarosan érkezik Max Höfler középkori nyelvet használó hosszúverses kötete, ismerve Höfler más, zenei-videó alkotásait, ettől sem marad szem szárazon). Ez a kettősség Grazra amúgy is egészen jellemző, kívülről kis ékszerdoboz, de belül nagyot szól, az ilyen köteteket rakom aztán én is a bőröndbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?