Mindkét kitüntetett Oscar-várományos

Los Angeles.

Los Angeles. Az amerikai forgatókönyvírók egyesülete (WGA) egy amerikai és egy brit filmnek ítélte legmagasabb kitüntetéseit az idén: a legjobban adaptált forgatókönyv írójának járó díjat Akiva Goldsman (Egy csodálatos elme) vehette át, míg a legjobb eredeti forgatókönyvért Julian Fellowes (Gosford Park) részesült kitüntetésben.

A három héttel az Oscar-díjak kiosztása előtt, szombaton tartott ünnepségen életműdíjban részesült a 79 éves Blake Edwards forgatókönyvíró, rendező, aki egyebek között A rózsaszín párduc mozifilmsorozat, az Álom luxuskivitelben (1961), a Viktória, Viktória (1982) és A férfi, aki szerette a nőket (1983) című filmeket rendezte.

A skizofréniában szenvedő amerikai matematikus zseni (John Forbes Nash) életéről Sylvia Nasar írt nagy sikerű életrajzot, és ennek alapján készítette el Akiva Goldsman az Egy csodálatos elme forgatókönyvét. A versenyben ezúttal olyan komoly riválist körözött le, mint A Gyűrűk ura – A Gyűrű Szövetsége című, Tolkien regénytrilógiájának első része alapján készült amerikai-új-zélandi filmet. A Robert Altman rendezte, a brit filmszakma legnagyobbjait felvonultató Gosford Park, amely egy titokzatos gyilkosságot jár körül, egyebek között a Moulin Rouge című amerikai zenés filmmel szemben bizonyult jobbnak, már legalábbis a Julian Fellowes által írt forgatókönyvének szempontjából.

Az Egy csodálatos elme 8, a Gosford Park pedig 7 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, köztük mindkettő forgatókönyvírója. Oscar-várományos természetesen A Gyűrűk ura (13 kategória) és a Moulin Rouge (8 kategória) is. A Brit Filmakadémia egy héttel ezelőtt öt díjjal jutalmazta A Gyűrűk urát, hárommal a Moulin Rouge-t, kettő-kettővel a Gosford Parkot és Az egy csodálatos elmét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?