Mindig a közönségnek játszik

Peter Lipa az elmúlt hetekben koncertkörúton mutatta be legújabb, A legszebb férfikorban címmel megjelent albumának anyagát. Az alábbi beszélgetés ipolysági koncertje után készült a magyarul is kitűnően beszélő énekessel.

Lehet, hogy a legszebb évek még csak most jönnek Hogyan értékelné ezt a koncertkörutat?

Izgalmas ez a turné, nagyon sokfélék a benyomásaim, főleg a helyszínek és a közönség miatt. Egy színházterembe például más közönség ül be, mint egy klubba. Más az öltözék, a viselkedés, az elvárás. Nekünk minden helyzethez alkalmazkodnunk kell, éppen ez az érdekes az egészben. Játszani kell, meg kell győzni az embereket. Persze nekem van azért némi élettapasztalatom... Meg aztán volt az utóbbi időben négy fesztivál is, és ez edzésben tartja az embert.Kedveli a fesztiválokat?

A fesztiválokat igen, de versenyezni nem igazán szeretek. Márpedig a fesztiválok egy picit versenyek is. Rendszerint csúszik a program, sokat kell várni a fellépésre. Gyakran éjszaka kerül ránk a sor, amikor már mi is fáradtak vagyunk és a közönség is. És persze akkor is jól kell játszani. Jobban szeretem a saját közönséget.Mikor kezdődött ez a koncertsorozat?

A pozsonyi lemezbemutató még szeptember 19-én volt, majd a prágai következett november 15-én.

Csehországban mennyire népszerűek manapság a Lipa-dalok?

Ma már nem olyan egyszerű a dolog. Kell egy cég, amely azon túl, hogy a lemezt kiadta, törődik a forgalmazással is. Hiszen a lemez ma sokkal inkább árut jelent, mint művészi alkotást. A piacot pedig erősen befolyásolja a reklám. A dalokat tehát futtatni kell a rádióban, bemutatni a képernyőn videoklipekkel. Remélem azért, hogy Csehországban is ráharapnak a lemez anyagára, és megszeretik ezeket az új számokat.Hogyan fogadja a közönség az új dalokat?

Nem egyszerű áttörni az új számokkal, hiszen nem ismerik őket. Én viszont éppen ezt a helyzetet szeretem. Be kell bizonyítanom ugyanis, hogy tudok újat mondani. Ez mindig kihívást jelent számomra.

Melyik a kedvence az új dalok közül?

Mindegyik szám az enyém, mindegyikkel azonosulok, éppen ezért nehéz választani. Talán Az élet néha térdre kényszerít vagy a Nedves utca áll hozzám a legközelebb.Az új lemezt legidősebb fiával csinálta. Milyen volt a közös munka?

Szép. Az idei Pozsonyi Dzsessznapokon is játszott a fiam, most mutattam be. Jó érzés. Ahhoz viszont, hogy megéljen a zenélésből, még sokat kell tanulnia. Támogatom őt, amennyire tudom, hiszen szerencsére jó a kettőnk kapcsolata. Remélem, kitartó lesz.A lemezbemutató koncerteken csupa fiatal zenész veszi körül: Juraj Tatár, Martin Gašpar, Marcel Buntaj és Michal Žáček.

Szeretek fiatalokkal játszani. Másképp dolgoznak, másképp gondolkodnak, tipikus profi zenészek, jól kijövünk egymással. Nem a koruk számít, hanem a tudásuk. Remélem, közben tanulnak is tőlem. Persze nem akarok apáskodni fölöttük. Partnerük vagyok inkább, egy közülük.Milyennek látja a szlovákiai dzsesszéletet?

Jelentős eseménynek tartom a Pozsonyi Dzsessznapokat. Ez a fesztivál mindig ünnepet jelent. Egyébként Pozsonyban nincs olyan hely, ahol állandóan lehetne dzsesszt hallani. Sehol nincs igazán megfelelő színpad, hangtechnika. Kellene egy koncertklub vagy egy jó kocsma. Városi támogatás nélkül azonban nem megy. A kocsmatulajdonosoknak meg nem igazán éri meg. Próbálok azért valamit létrehozni, talán jövőre sikerül is, de nem tudom, meddig működik majd.Az ipolysági koncerten a budapesti Bosambo zenekarral együtt szerepelt. Milyen a kapcsolata a magyarországi dzsesszegyüttesekkel?

A Pozsonyi Dzsessznapokra minden évben meghívok magyar zenekart, de visszafelé valahogy nem működik a dolog. Pedig Magyarországon a vidéki városokban sok kisebb dzsesszfesztivál van, például Miskolcon, Salgótarjánban vagy Pakson. A szlovák zenészek szívesen mennek, ha hívják őket. Főleg a dixielandre meg a swingre van igény Magyarországon. Itthon is szívesen megyünk bárhova. Nem a magunk kedvéért játszunk ugyanis, hanem a közönségnek.Mivel foglalkozik még a koncertezésen, a fesztiválszervezésen kívül?

Vasárnaponként zenés műsorom van a Rádió Expressen este 10-től 11 óráig. Időnként különböző tévéműsorokban is szerepelek, népszerűsítem a dzsesszzenét, hogy közelebb kerüljön az emberekhez. Van ebben egyfajta ízlésformáló szándék is.A lemez címe A legszebb férfikorban... Mi lesz a folytatás?

Nem tudom... Lehet, hogy a legszebb évek még csak most jönnek. Az biztos, hogy zenélni fogok!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?