Minden készen áll a legnagyobb filmes ünnephez

<p>Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfő hajnalban) adják át 84. alkalommal Los Angelesben. A díjkiosztó gála házigazdája kilencedszer lesz Billy Crystal amerikai színész.</p>

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították, hogy elismerjék a mozgóképipar legjelesebb alkotóinak tevékenységét. Az Akadémiai Díjakat először 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szállodában, zártkörű banketten nyújtották át tizenkét kategóriában. A szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, a legelterjedtebb legenda szerint Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát emlékeztette a figura Oscar nevű nagybátyjára.

A 33,2 cm magas, 24 karátos arannyal bevont szobrot George Stanley szobrász formázta meg, 1945-ig minden darab egyedi példányként került ki keze alól. (A kezdetektől már több mint 2700 szobrot adtak át.) A filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovag kezdetben bronzból, később a britannia nevű, könnyebben megmunkálható ónötvözetből készült.

Érdekességek a díj történetéből
A legjobb film kategória első győztese, egyben az eddig egyetlen Oscar-díjas némafilm a Wings (1928) volt (idén A némafilmes című francia fekete-fehér alkotással ismét némafilm győzhet). Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első Oscar-díjas színes film az Elfújta a szél (1939) volt.

A legjobb idegen nyelvű film díját 1956-ban osztották ki először, akkor a Fellini által rendezett Országúton győzött. 1961-ben nyert először a férfiaknál és a nőknél is külföldi színész, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, négy éve pedig minden színészi kategóriában európai győztest hirdettek.

Az abszolút csúcsot a Gyűrűk Ura – A Király visszatér tartja, amely 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. 1959-ben a Ben Hur és 1997-ben a Titanic szintén 11 Oscar-díjat kapott, de több jelölésből. A Titanic és a Mindent Éváért 1959-ben 14 jelölést kapott, ez is rekord.

A jelöléseket tekintve a színészek között Meryl Streep toronymagasan vezet, ő idén tizenhetedik alkalommal izgulhat – azonban csak két Oscart őriz vitrinjében, másodjára éppen harminc éve díjazták.

Hét olyan film van – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), Hálózat (1976), Hazatérés (1978), Az aranytó (1981), A bárányok hallgatnak (1991), Lesz ez még így se (1997) –, amelyben a női és a férfi főszereplő egyaránt díjazott lett.

Megosztott díjat öt alkalommal adtak át: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egész estés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában.

Női rendezőt még csak egyszer díjaztak: két éve Kathryn Bigelow A bombák földjén című háborús drámájával győzött.

Posztumusz díjat Peter Finch (1976) és Heath Ledger (2009) kapott.

Kevesebb ékszer a sikk
Egy rosszul megválasztott ruha vagy kiegészítő megsemmisítő csapást mérhet egy sztárra Hollywood legpompásabb ceremóniáján. A szakértők szerint a filmcsillagoknak gondolnia kell arra is, hogy most vasárnap a minél kevesebb ékszer lesz a sikk.

A legszükségesebb kiegészítőkre kell szorítkoznia a sztároknak, úgy kell ékszert választaniuk, hogy az ne legyen több egyetlen hangsúlyos darabnál – tanácsolta Allen B. Schwartz divattervező. Mint kiemelte, az új trend szerint az ékszer minimális, a ruha kapja a sztárszerepet.

A következő buktató, hogy a gondosan kiválasztott ruhához megfelelő kiegészítő párosuljon.

Szinte mindegy, hogy feltűzve vagy leeresztve hordja valaki a haját, nyugodtan viselhet káprázatos fülbevalót, ugyanis a merész színű ruhák és az egyszerű vonalak lehetővé teszik – mutatott rá Francois Ortarix, a Swarovski cég reklámfőnöke. Mint jelezte, a fülbevalók az arcot is beragyogják, és egy különleges fülbevaló a nyakéket is feleslegessé teszi.

Swarovski kézitáskákat az idei díjszezonban már Emily Blunt, Glenn Close és A némafilmes francia sztárja, Berenice Bejo is viselt.

Háttérben a társalgó
Laptopokkal és kényelmes régi bútorokkal fényűzően berendezett színésztársalgó várja a vasárnapi Oscar-gála felpörgött vendégeit egy kis pihenésre. A Waldo Fernandez belsőépítész tervei szerint létrehozott társalgóban a sztárok kis időre elmenekülhetnek a kamerák kereszttüzéből, sőt még rá is gyújthatnak egy erre a célra kialakított belső udvaron. „Nagyon látványos. Tényleg kényelmes, nagyszerű élmény. Minden széket kipróbáltam” – dicsérte a klubszobát Brian Gazer, az Oscar-est producere.

Vasárnap este pezsgőzni is lehet majd a szürke különféle árnyalataiban játszó társalgóban, amelyet hívogató szófák és a harmincas évekből származó régi bútordarabok tesznek barátságossá. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?