Mi történt idén a kultúrában?

<p>Mozgalmas év volt 2015 a kulturális és a művészeti életben. Az alábbiakban a szerintünk legfontosabb eseményeket idézzük fel.</p>

Színház

Szívesen fog emlékezni a 2015-ös évre a kassai Thália Színház, hiszen Kerékgyártó István Rükverc című drámájával sikert sikerre halmozott. A Czajlik József által rendezett előadást, melyet az elmúlt évtizedek (cseh)szlovákiai társadalmi-politikai viszonyaira írt át a Thália alkotói csapata, beválogatták a két legjelentősebb szlovákiai színházi szemle programjába: nyáron a turócszentmártoni Érintések és Kapcsolatok fesztiválon szerepelt, ősszel a Színházi Nyitrán láthatta a közönség. Ez az a két rangos szakmai mustra, melyet nem hagynak ki a hazai ítészek, az ott látható előadások jó eséllyel indulnak a szezon szlovák szakmai elismeréseiért, azaz a Deszka díjakért. Gál Tamás színművész pedig Vidra Zsolt szerepében történelmet írt: alakítását a 2014/2015-ös évad legjobb férfi főszereplőjének járó Deszkával jutalmazták a kritikusok. A díj 20 éves történetében Gál Tamás volt az első olyan jelölt, aki magyar színházi produkcióval került az esélyesek közé.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"214218","attributes":{"alt":"","author":"Fotó: Thália","class":"media-image","height":"480","title":"Gál Tamás a Rükvercben","typeof":"foaf:Image","width":"297"}}]]

A Thália a Rükverccel szerepelt a Magyar Színházak 27. Kisvárdai Fesztiválján is, ahonnan a város közönségdíjával tért haza. Nem maradt díj nélkül a Komáromi Jókai Színház sem Kisvárdán: Bandor Évát Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiájában nyújtott alakításáért jutalmazták egyéni díjjal. A komáromi társulat emellett Martin Huba rendezésével, Bulgakov Álszentek összeesküvése című drámájával ért el szép sikert: egyebek mellett ezzel az előadással vendégszerepelt a budapesti és a pozsonyi Nemzetiben is.

Harmadik teátrumunknál, az Ifjú Szivek Táncszínháznál dupla jubileum jegyében telt az év: 60 éve alakult meg a Szivek, annak padig 15 éve, hogy hivatásos táncegyüttessé, majd táncszínházzá formálódott. Erre emlékeztetett a novemberben megrendezett nagyszabású gálaest is: a Szivek közös ünneplésre hívott mindenkit, aki a hat évtized alatt megfordult az együttesben, s közülük mintegy százhatvanan vállalták a fellépést. Ősszel egy fontos lépést tett az Ifjú Szivek afelé, hogy a szó legszorosabb értelmében is színházként működjön: pozsonyi székházában rendszeresítette a csütörtöki előadásokat, repertoárjából 3 koreográfiát, a Hontalanítást, a felújított Felföldi leveleket és a Kakukktojást tűzve műsorra.

Irodalom

Idén Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki írónő kapta az irodalmi Nobel-díjat. A 67 éves szerző sokféle műfajjal próbálkozott, írt verseket, novellákat és esszét is, ám elsősorban a valóság érdekelte, ezért a dokumentumregény műfaja mellett döntött. Könyvei tragikus történelmi események túlélőinek, szemtanúinak vallomásaiból, valamint korabeli dokumentumokból állnak, a hétköznapi emberek szemszögéből mutatva be a szovjet és a posztszovjet történelmet. Hét könyve jelent meg, ezek közül három olvasható magyarul: A háború nem asszonyi dolog, a Fiúk cinkkoporsóban és az idén októberben az Európa Kiadónál megjelent legújabb, Elhordott múltjaink című kötet.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"214219","attributes":{"alt":"","author":"Képarchívum","class":"media-image","height":"335","style":"width: 600px; height: 419px;","title":"Szvetlana Alekszijevics","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Krasznahorkai László kapta a 2015-ös Nemzetközi Man Booker-díjat. Ezt az elismerést olyan élő szerzőnek ítélik oda, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái hozzáférhetők angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkásságát figyelembe véve ítélik oda. A díjról döntő bizottság a Krasznahorkai-művek rendkívüli mondatait emelte ki, amelyek tónusa az ünnepélyestől a féktelenen át a vigasztalanig terjed.

Június 10-én Pozsonyban átadták az Irodalmi Alap díjait a tavalyi év legkimagaslóbb irodalmi teljesítményeiért. A legjobb magyar nyelvű kötetnek odaítélt Madách-díjat Németh Zoltán vehette át Kunstkamera című verskötetéért. A cím nélküli, csupán számokkal ellátott verseket a Kunstkamera nevű szentpétervári múzeumban kiállított kétszáz éves embriópreparátumok ihlették. Már készül a kötet orosz fordítása, amely a tervek szerint a múzeumban is kapható lesz. Három kötet szerzőjét jutalmazták idén Madách-nívódíjjal. Egyikük Szalay Zoltán, lapunk munkatársa, aki Drága vendelinek című regényéért vehette át az elismerést. A másik díjazott, Ardamica Zorán Örökországi és más történetek című novelláskötetéért. A harmadik Madách-nívódíjas Thiele-Csekei Enikő, aki Filmkockák visszafelé című verskötetéért kapta az elismerést.

Film

Idén meglehetősen művészfilm-mentes volt a multiplexek kínálata. A kalandfilm és a sci-fi műfajban viszont látványos és izgalmas művek születtek – mint a nyári nagy sláger, a Jurassic World vagy a Jupiter felemelkedése. Ez évre is maradt még sorozatepizód – A beavatott-sorozat: A lázadó vagy Az éhezők viadala: A kiválasztott (2. rész). Romantikus drámából pedig olyan megosztó mozit kaptunk, ami felborzolta a kedélyeket – A szürke ötven árnyalata. Az év nagy durranását viszont a végére időzítették: a világ nagy csinnadrattával fogadta a Star Wars: Az ébredő Erő bemutatóját.

A filmszezon legnagyobb eseménye az Oscar-díjátadó gála, amelyet idén 87. alkalommal tartottak meg. A díjátadó nagy győztese a Birdman lett, amely négy Oscart gyűjtött be. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a lengyel Ida győzött. Ez a film diadalmenettel (BAFTA-díj, Európai Filmdíj) jutott el az Oscarig. Ez jó előjel A Saul fia című, már eddig is több rangos díjat begyűjtött magyar holokausztdráma számára, amely a soron következő évadban ott van a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján. Nemes Jeles László rendezése a Golden Globe-gálán is esélyes a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"213022","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Áprilisban óriási sikerrel végződött a szlovák film számára az V. Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál. Jaro Vojtek rendező első nagyjátékfilmje, A gyerekek három jelentős díjat is elhozott a szemle tíz fődíja közül. A szakmai zsűri, melynek Luc Besson rendező volt az elnöke, Bandor Évának ítélte oda a legjobb női mellékszereplőnek járó Tientan-díjat. A szlovák játékfilm a legjobb operatőr (Tomáš Stanek) és a legjobb forgatókönyv (Marek Leščák) kategóriában is megszerezte a fesztivál aranyszobrát.

Kiállítás

Igazi szenzáció A magányos cédrus – Csontváry géniusza című életmű-kiállítás a budai Várban az egykori Honvéd Főparancsnokság felújított épületében. A Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató kiállítás a festő születésének évfordulóján, júliusban nyílt meg. „Az évtized kiállításának” kikiáltott összeállítás mostanáig mintegy 90 ezer látogatót vonzott. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy hónappal meghosszabbították: 2016. január 31-ig látható.

Szemtanúk 1914–1918 – Az I. világháború a képzőművészetben címmel rendeztek kiállítást a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A tárlatot Kubička Kucsera Klára művészettörténész állította össze olyan művészek alkotásaiból, akik hadi tudósítókként örökítették meg a háborús eseményeket.

Értékes, impozáns részleggel bővült a komáromi Duna Menti Múzeum. A Nádor utca 8. szám alatti épületében nyitották meg A Duna mente élővilága című természettudományi kiállítást. A modern elvárásoknak megfelelő, újszerű megoldásokkal, az új médiumok felhasználásával, esztétikusan és szemléletesen modellált természeti környezet a régió gazdag élővilágát jeleníti meg.

Zene, fesztiválok

Több rekordot is megdöntött az idei Sziget Fesztivál, amelyet 23. alkalommal rendeztek meg. Ez volt minden idők legtrópusibb fesztiválja, a napi átlaghőmérséklet hat napon át 35 fok körül mozgott. Megdőlt a napi és a heti látogatottsági rekord is: már a nulladik napon telt házat jelentettek a szervezők, akkor 80 ezer embert engedtek be, mivel csak a Nagyszínpadon volt program, amelynek csúcspontja Robbie Williams koncertje volt. Ezután még két estén tették ki a bejárat elé a „megtelt” táblát, ami 90 ezer látogatót jelentett. Összesen 441 ezren fordultak meg Európa legnagyobb nyári könnyűzenei fesztiválján. Az idei fellépők 47 országból érkeztek, a látogatók pedig 95 országból, még Ausztráliában is eladtak ezer hetijegyet. Megérkezett a hétmilliomodik látogató is.

Látogatói csúcsot döntött idén a Gombaszögi Nyári Tábor, a legnagyobb hazai magyar ifjúsági rendezvény. Tavaly 1500-an, idén viszont már 2000-en voltak ott végig a táborban, összesen mintegy 500 sátrat vertek fel. Az ötnapos rendezvényen könnyűzenei koncertek, közéleti viták, önismereti programok, csapatjátékok, színházi előadások, ismert személyiségek, tudósok, utazók várták a közönséget. A rendezvény az egyetemisták mellett idén a családos fiatalokra is gondolt, először volt Gombaovi, ahol szakképzett pedagógusok vigyáztak a legkisebbekre.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"212694","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Idén Budapest rendezhette a világzene és a népzene legnagyobb szakmai eseményét, a 21. World Music Expót (WOMEX). A magyar főváros, első kelet-európai helyszínként 23 pályázó város közül nyerte el a WOMEX rendezési jogát. 90 országból mintegy 3000 vendég érkezett Budapestre, 500 világzenére és népzenére specializálódó lemezkiadó és -terjesztő képviseltette magát, a hivatalos programban 50 ország 64 produkciója volt látható A WOMEX nyitógáláját Hégli Dusan, a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője rendezte. (juk, as, tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?