Mi a franc történhetett éjszaka?

<p>Alan, Carloska, Phil és Stu. Az Adonisz találóan foglalja össze az estét, az egyik, majd később a másik oldaláról is: „Igyunk az éjszakára, amit soha nem felejtünk el!“, majd az eszmélés után: „Mi a franc történhetett éjszaka?“</p>

Sacha Baron Cohen legújabb agymenésétől (Brüno) vártam az év vígjátékát, míg bele nem botlottam egy másnapos brigádba. Ha az esztendő (te vígságszerző!) második felében nem kerül még tökösebb alkotás a hazai mozikba, akkor íme a nyertes: Hangover -Másnaposok. Azonban szigorúan csak kategórián belül. Az év legjobb filmje címéért persze még így sem versenyezhet majd (bár az Amerikai Filmakadémia tízre duzzasztotta/hígította a legjobb film kategóriáját), s valószínűleg klasszikussá sem nemesedik, viszont van ebben a moziban valami varázslat, ami rendre kimarad az utóbbi évek komédiáiból. A titkot nem árulom el. Talán nincs is.

Van viszont három jó barát (Doug, a vőlegény, Phil, a laza tanár és Stu, a merev fogorvos), akik a küszöbön álló esküvő előtt legénybúcsúra indulnak a sivatag közepén elterülő, éjjel-nappal nyüzsgő Las Vegasba, az apósjelölt méregdrága Mercedesével. Csatlakozik hozzájuk a menyasszony testvére, a fék Alan is. A luxuslakosztály kibérlése után irány a tető (áldás és ivás), majd a város. Aztán filmszakadás! Senki nem emlékszik semmire és a vőlegényjelölt is eltűnt! S innen pörög fel a film, remek helyzetkomikumok, abszurd poénok, s képtelen párbeszédek láncolatán jutunk el a végkifejletig.
A fentiek alapján az az érzése támadhat az olvasónak, hogy a történettel találkozott már korábban. Nem véletlenül! A Hé haver, hol a kocsim? (Seann William Scott és Ashton Kutcher tolmácsolásában) és a Ronda ügy (Cameron Diaz és Christian Slater előadásában) mellett akár a szintén R-korhatárral ellátott Ünneprontók ünnepe (Owen Wilson és Vince Vaughn főszereplésével) is beugorhat. De talán felesleges is a párhuzamokkal bajlódni. Nem ettől működik a Másnaposok.

Akkor mitől? Talán a remek karakterektől, s az alig ismert színészektől! Telitalálat, hogy nem Alistás aktorokkal hozták tető alá a forgatást. Végre nem egy Judd Apatow-produkciótól várhatjuk a megváltást! Nincs Ben Stiller, Jack Black, Owen Wilson, Steve Carell, Vince Vaughn vagy Will Ferrell! Bár a felsorolt humoróriásokat sem tudom megunni, de kellett már a filmszínházakba valami új erő, valami más íz, némi friss vérkeringés, mely bár nem forradalmasítja a műfajt, mégis képes arra, hogy felkavarja az állóvizet! Bradley Cooper (akit láthattunk sorozatokban: Szex és New York, Alias, Kés/Alatt és egész estés filmekben is: Ünneprontók ünnepe, Az Igenember, Nem kellesz eléggé), Ed Helms (The Office; Even, a minde6ó, Az üresfejű, Éjszaka a múzeumban 2.) és Zach Galifianakis (a nagyérdemű nem csupán stand up-komikusként találkozott vele, láthatta már a vásznon Sean Penn rendezésében: Út a vadonba, járt már egy szintén Las Vegasi bonyodalmakkal átszőtt alkotásban: Míg a jackpot el nem választ, s a magyar mozikba csak augusztus 20-án érkező G-Force -Rágcsávókban is kamatoztatja tehetségét) pedig remek választásnak bizonyultak. Justin Bartha (kisebb szerepekben: Anyám nyakán, A nemzet aranya), a vőlegény csak epizódszerephez jutott, ahogyan a hölgyek is!

Fel-felbukkannak a gyengé(de)bb nem képviselői is az események sűrűjében, de alapvetően nem miattuk néznénk újra e filmet. Tracy (Sasha Barrese, körömnyi szerepekben számos tévéfilm és sorozat szereplője) a menyasszony alig jut szóhoz a 100 perc során. Stu boszorkány barátnője, Melissa (Rachael Harris, tengernyi sorozat mellékszereplője, kevésbé ismert hollywoodi produkciók színésznője) is leginkább csak említés szintjén, vagy a vonal másik végén szerepel. A legismertebb arc talán Heather Graham (Twin Peaks, KicsiKÉM - Sir Austin Powers 2, Fergeteges Forgatás, A pokolból...) aki Jade figuráját tölti meg élettel.

Nem vonultatom fel az egész gárdát, volt, aki nem is tetszett (Mr. Chow), valakit pedig szándékosan hagytam ki, bár csak epizódszereplő. Vele inkább a moziban találkozzanak. Garantált az ütőereje! De az ég szerelmére, meg ne nézzék az előzetest! Poénok tömkelegét puffogtatja el, feleslegesen. Anélkül is remekül szórakozhatunk Todd Phillips (a Cool túra, a Sulihuligánok és a Starsky és Hutch című filmek rendezője, valamint a Borat egyik forgatókönyvírója) könnyed munkáján, akit cameo-szerepben is kiszúrhatnak az ínyencek. Itt nincs világmegváltás, s a mélységet is nevetséges lenne számon kérni. A zene vagy ismerős (például: Who Let the Dogs Out?) vagy időtálló (bizony máshogy szól ezentúl az In the Air Tonight), sokat dob a komédián.

Kasszasiker! Világviszonylatban már 386 000 000 dollár körüli összeget termelt. Garantált a folytatás. 2011-re talán apró hazánkba is eljut majd a második rész. (Kaszás Dávid)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?