Menekülj okosan!

Gombaszög |

<p>Lehet-e okosan menekülni? Ha meghal egy hozzátartozód, hátrahagyod-e a tetemét, vagy időt és energiát veszítesz a temetéssel? Ha le kell fizetned a határőrt, akkor odaadod az utolsó pénzed, vagy a lányod ártatlanságával fizetsz? Ilyen kérdésekbe kell belegondolniuk azoknak, akik részt vesznek a Mentőcsónak Egység MigrAction &ndash; Menekülj okosan! című színházi társasjátékában.</p>

A Gombaszögi Nyári Táborban tavaly is volt színházi társasjáték, akkor a Szocipoly című, a mélyszegénységet bemutató darabot hozta el a társulat. Jelzésértékű, hogy míg egy éve nagy volt az érdeklődés a korlátozott számban megtekinthető előadás iránt, idén a maximális ötven főnek kevesebb mint a fele jött össze.

A MigrAction a nem túl távoli jövőben játszódik, amikor Magyarországot elnyeli az iszapszörny. A szereplők egy falu lakosai, akik közösen menekülnek: Iszkírián és Hosztílián át Finisztánba szeretnének eljutni. Az úton különböző döntéshelyzetekkel találkoznak, a résztvevők először „családjukon” belül, majd a többi három családdal is megvitatják a lehetőségeket. A történet a válaszuk függvényében alakul tovább. De ahogy a Szociopoly esetében is – jó megoldás nincs.

Konkrétan Gombaszögön ugyan a 23 résztvevő közül „csak” hat nem élte túl a menekülést, a többiek azonban a célországon kívüli menekülttáborban rekedtek, és közülük csak egy kapott valamiféle védett (menekült vagy oltalmazott) státuszt. Az alkotók a magyarországi helyzetet próbálták modellezni: ma Magyarországon a beadott menekültkérvények mindössze 4%-ára érkezik valamilyen válasz.

A darabot Fábián Gábor írta és rendezte, az előadás a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködve született meg. „Kétségbeejtőnek tartom azt a gyűlöletbeszédet, amit Magyarországon hallani, és ami a kormányzat kommunikációja. Rosszul vagyok az óriásplakátjainktól, valahogyan meg kell ezt állítani – mondta a darab létrejöttéről Fábián Gábor, aki szerepel is az előadásban. – Sokkal nehezebb volt anyagot gyűjteni, mint a Szociopolyhoz, mert gyakorlatilag lehetetlen bejutni a menekülttáborokba. Egy napra jutottam be Bicskére.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239514","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A Szociopolyhoz képest azonban a MigrAction nagy előnye, hogy egy érintett is szerepel benne, Amin, az afganisztáni hazara menekült (a hazara népcsoportnak nagyjából 10 millió képviselője van), aki 2009 óta él Magyarországon. Menekültstátuszt nem kapott, de oltalmazotti státusza van – ezzel dolgozhat, de ezt időről időre (három- vagy ötévente) meg kell újítania.

A darabban a menekülő magyarokat a menekülésben már tapasztalt Amin segíti – a szavára érdemes hallgatni. Érdekes figyelni, hogy az egyébként a problémára nyitott közönség is (a gombaszögi ilyen volt) eleinte mennyire hajlamos nem komolyan venni Amint, később azonban rádöbbennek, egy ilyen helyzetben a tapasztalatok jelentősen javíthatják a túlélés esélyeit.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239627","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A résztvevők az előadás közben megismerik Amin történetét – hogyan veszítette el a szüleit, hogyan menekült Afganisztánból Iránon, Törökországon, Görögországon és a Balkánon át Magyarországra. „Kicsit rossz érzés felidézni ezeket az élményeket, de ha a társadalomnak erre van szüksége, megcsinálom” – mondta a magyarul remekül beszélő Amin, aki a Magyar Helsinki Bizottság önkénteseként került a darabba. Hogy munkájának van értelme, azt a közönség reakciói is mutatják. Bár ez még csak a hatodik előadás volt, Amin már megfigyelte: „Teljesen más az emberek arca, amikor kimennek, mint amikor bejöttek. Mikor bejönnek, még eltakarja az arcukat egy függöny, amikor kimennek, a függöny már nincs ott, és belelátnak a menekültek helyzetébe.”

Az érzékenyítés a cél, de Fábián Gábor is tudja, a darab igazi próbája az lesz, amikor olyan közegben mutatják be, ahol igazi menekültellenességre lehet számítani. „Amikor majd iskolákba megyünk, ott már nem lesz homogén a közeg. Sokan csak a mainstream kommunikációt hallják, otthonról is a menekültellenes érveket hozzák – mutatott rá Fábián. – Fontos, hogy olyan emberekhez vigyük el ezt az előadást, akik nem a mi véleményünkön vannak eleve, hanem igazi vita folyjon, és talán igazán változzanak vélemények.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239628","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?