Menekülés a terrorból

<p>Florian Gallenberger 1973-ba viszi vissza a nézőt valós eseményeken alapuló, Kolónia című mozijával. A chilei katonai puccs idején járunk. A mozgalmas politikai esemé-nyek hátterében szerelmi történet kezd kibontakozni. A love story azonban rémdrámába torkollik.</p>

 

A forradalmi nézeteket valló német Daniel (Daniel Brühl) Chilében Salvador Allende támogatói köréhez tartozik, külföldiként. Az elnök híveinek lelkes összejöveteleiről, az Allende mellett demonstrálók akcióiról készít fotókat. Német barátnője, Lena (Emma Watson) légikisasszonyként dolgozik, és rendszeresen kísér gépet Chilébe. Ilyen alkalmakkor Daniel bérelt lakásában élnek zavartalan pásztorórákat. A katonai puccs kitörésekor menekülni próbálnak, de Pinochet katonái elfogják, és a santiagói nemzeti stadionba hurcolják őket. Itt három csoportja osztják az embereket: az egyikbe a halálra, a másikba a börtönre ítéltek kerülnek, a harmadikba pedig, akiket szabadon engednek. Danielt a második csoportba osztják, Lenát elengedik. A fiút a Digignad Kolóniára hurcolják. E titokzatos, zárt helyről, létesítményről a külvilágnak az az elképzelése, hogy jótékonysági missziót vezetnek ott egy pap, Paul Schäfer (Michael Nyqvist) irányításával. Valójában könyörtelen vallatótáborként működik, ahonnét lehetetlen megszökni. Danielt embertelen kínzásoknak vetik alá.

Lena nem jelenik meg a gép visszaindulásakor szolgálatra. Chilében marad, hogy kiszabadítsa szerelmét. Azzal az indokkal, hogy az igaz utat keresi istenhez, csatlakozik a táborban működő szektához. Amíg azonban találkozhat Daniellel, hogy megszervezzék a szökést, embertelenül kemény kiképzésnek kell alávetnie magát a rigorózus Gisela nővér (Richenda Carey) felügyelete alatt.

Ebből is kiderül, a Kolónia nem történelmi hitelességre törekszik, nem autentikus rekonstruálásra vállalkozott. Valós történelmi események kulisszáiba helyezett, megtörtént személyes esetet mesél el a „menekülés- vagy szökésfilm” műfajban. Azok a fotók hitelesítik valamelyest a stilizált történetet, amelyeket Daniel készített a táborban. Rengeteg izgalmat kínál ez a mozi, és – a szektavezető pap kegyetlenkedéseit, terrorját könyörtelen nyerseséggel ábrázolva – rengeteg borzalmat mutat. Nem művész-, hanem inkább tömegfilm a Kolónia, hatásos dramaturgiai építkezéssel. Rémült feszültséget teremtve épülnek egymásra a szekta életét feltáró fordulatok, a néző pedig borzongva izgul a bántalmazottakért és főleg az ártatlanul fogva tartott német fiatalok megmeneküléséért. Nem Florian Gallenberger filmjéből fogjuk megismerni, milyen volt Pinochet diktatúrája – bár némileg ráérezhetünk –, de arra mindenképpen jó, hogy emberi és együttérzésünket erősítse.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?