Mégis, kinek az ízlése?

<p>Az utóbbi években egyre több kritika éri a Sziget fesztivál szervezőit annak okán, hogy elsősorban a külföldi látogatók elvárásaihoz igazítják a zenei kínálatot. Az alábbiakban ezen vádakat igyekszünk cáfolni.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Kezdjük a magyar előadókkal. Az idei Szigeten több mint 200 magyar fellépő lesz. A hazai felhozatal központi helyszíne idén is a magyar zenei nagyszínpad lesz.

Magyar fellépők

A mínusz egyedik naptól a fesztivál utolsó napjáig több mint 50 fellépő lesz itt. A program minden nap délután kettőkor indul, a késő esti sávban pedig akusztikus koncerteket hallhatunk majd. Lesz például Alvin és a Mókusok Unplugged, ami különösen érdekes projektnek tűnik. A zárónapon, azaz autusztus 17-én vasárnap este az elnyűhetetlen Müller Péter Sziámi zenekara ad majd szigetzáró koncertet.

Halkan jegyzem csak meg, hogy a világzenei színpad egykori helyére, azaz a bejárattól félórás gyalogútnyira száműzött magyar színpadon fellépők közül tavaly sokan panaszkodtak a gyér érdeklődés miatt. Magam is voltam egy-két magyar „sztárzekar” koncertjén délután kettőkor, illetve négykor, ahol harminc-negyven néző alkotta a közönséget. A választék egyébként eddig is pazar volt, a leghaladóbb szellemű magyar előadók váltották egymást a színpadon, de vagy a helyszín nem bizonyult ideálisnak, vagy a magyar szigetelők kíváncsibbak ilyenkor a külföldi sztárokra, mint a máskor és máshol is megtekinthető hazaiakra.

Nagy-szín-pad!

Ebből a szempontból a legérdekesebb fejlemény az, hogy ismét több magyar zenekar játszik a Nagyszínpadon. Ilyesmire bizony hosszú évek óta nem volt példa a Sziget hivatalos fesztiválnapjain. Szóval a Nagyszínpadot augusztus 11-én magyar zenekar „avatja fel”: a fesztivál himnuszát is jegyző Ivan & the Parazol. Aznap fő műsoridőben, a Blink 182 előtt is lesz egy magyar fellépő ugyanitt, kilétét azonban majd csak július 26-án fedik fel a szervezők. (Csak remélni tudjuk, hogy nem Ákos vagy Geszti Péter zenekara lesz az.)

Az viszont már most biztos, hogy a Nagy-Szín-Pad című köztévés „tehetségmutató” verseny győztese, a Mary PopKids zenekar is helyet kap a fesztivál legnagyobb színpadán, csakúgy, mint a Punnany Massif, akik a szervezők szerint már kinőtték a magyar színpadot. Hasonló okokból az Irie Maffia koncertjét idén az A38-sátorban láthatja a közönség, sok magyar projekttel pedig kisebb helyszíneken lehet majd találkozni.

Külföldi csalik

Ami a külföldi sztárfelhozatalt illeti, a szervezők legalább annyira figyelembe vették a magyarok ízlését, mint a turistákét. A Nagyszínpadon fellépő the Prodigy például az utóbbi tíz évben nyolcszor lépett fel Magyarszágon különböző fesztiválokon, illetve egy külön stadionkoncerten. Calvin Harris, a Placebo, a Ska-P és az Anti-Flag szintén gyakran visszatérő vendégek, de láttuk már a Szigeten a Madnesst, Lily Allent és a Korn zenekart is, hogy csak a nagyszínpados előadókat említsük. Ha a szervezők haladnának a korral, illetve a külföldi fesztivállátogatók ízléséhez igazítanák a kínálatot, a legaktuálisabb előadókat hívnák meg, egész másképp nézne ki a heti bontás.

A külföldiekről viszont tudjuk – hiszen több felmérés is készült e tárgyban –, hogy elsősorban az ingergazdag helyszín hangulata, másodsorban a számukra még mindig barátságos árak, és csupán harmadsorban a zenei kínálat miatt látogattak el erre a fesztiválra. Azaz elég, ha két-három kedvencüket megtalálják a kínálatban, már veszik is a hetijegyet.

Ezzel szemben a magyaroknak drága ott a sör és a kaja, legtöbben nem is egész hétre mennek, hanem csak pár napra, és abban a pár napban azokat az előadókat akarják látni, akiket ismernek és szeretnek. Ilyen egyszerű ez.

Száz szónak is egy a vége: aki igazi csemegére vágyik, böngéssze az A38 sátor programját. Ott lépnek fel a legizgalmasabb előadók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?