Meghalt Joe Cocker

London |

<p>Hetvenéves korában meghalt Joe Cocker világhírű brit-amerikai rock- és bluesénekes, dalszerző &ndash; jelentette be hétfőn Barrie Marshall, a zenész ügynöke. A zenéje, a hangja örök &ndash; legszebb, legismertebb dalait <a href="http://ujszo.com/video/2014/12/22/joe-cocker-1944-2014&quot; target="_blank">itt is meghallgathatja</a>.</p>

 Több évtizedes pályafutása során Joe Cocker nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a You Are So Beautiful vagy Up Where We Belong.

    Cocker annyira "páratlan volt, hogy lehetetlen lesz kitölteni azt az űrt, amelyet szívünkben hagyott" - fogalmazott Marshall.

    A Yorkshire Post brit napilap tudni véli, hogy a zenészlegenda, aki feleségével egy világtól elzárt ranchon élt Colorado államban, tüdőrákban szenvedett.

    Az angliai Sheffieldben 1944. május 20-án született Joe Cocker zenészként első sikereit Vance Arnold and the Avengers nevű bandájával aratta 1963-ban, amikor a Rolling Stones előzenekaraként léptek fel. A nagy áttörésre 1968-ig kellett várnia, a With A Little Help From My Friends című Beatles-dal átdolgozásával került a brit slágerlisták élére.

    Egy évvel később Woodstockban már ő volt az egyik szenzáció, egyedülálló hangja mellett utánozhatatlan léggitározással hívta fel magára a figyelmet. Jellegzetes karmozdulatai később védjegyévé váltak.

    Egy interjúban azt nyilatkozta az őt faggató újságíróknak, hogy pályája első évei "klasszak" voltak. "Soha nem tudtam, mit hoz a holnap. 1972-től azonban elindultam a lejtőn" - mondta. A hetvenes éveket a kábítószer és az alkohol határozta meg számára, és évekbe telt, mire megszabadult az italtól és a drogoktól.
    1975-ben jelent meg mindmáig egyik legismertebb dala, a You Are So Beautiful.

    1978-ban megismerte jövendőbeli feleségét, Pam Bakert. A találkozás megváltoztatta az életét. "Pam segített talpra állni. Világossá tette számomra, hogy az emberek még mindig szívesen hallanának énekelni" - tekintett vissza.

    A nyolcvanas évek jelentették a visszatérést, ekkor születtek a When The Night Comes, a N'oubliez jamais, az Unchain My Heart című slágerei. Jennifer Warnesszal énekelt közös duettje, az Up Where We Belong 1983-ban Grammy-díjat, Oscar-díjat és BAFTA-díjat kapott.

    A zene szolgálatában telt munkásságáért 2007-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták.

    2010-ben és 2012-ben megjelent albuma is sikeres lett -, noha az énekes 2010-ben egy talk-show-ban elismerte, kora előrehaladásával kicsit nehezebben bírja a munkát.

    Joe Cocker idén új albumon dolgozott, amely a tervek szerint 2015-ben jelenne meg, és turnét is tervezett 2015 első felében.

    Joe Cocker hatszor lépett fel Magyarországon: először 1992 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban, majd 1998 júniusában a Kisstadionban, négy évvel később a Kapcsolat koncerten a Felvonulási téren 300 ezer néző előtt, 2005 májusában a Sportarénában, 2007 novemberében a debreceni Főnix Csarnokban, végül 2011-ben Budapesten a Hard Knocks című stúdióalbumát mutatta be európai turnéja keretében.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?