Megdől a rekord Rimaszombatban

Tompa Mihály Országos Verseny
Rimaszombat |

Nem Guinness-rekord, de akár az is lehetne, hiszen a Kárpát-medence legnagyobb szabású magyar nyelvű vers- és prózamondó versenyének döntője kezdődik ma Rimaszombatban, több mint 300 résztvevővel. Soha ennyien nem vettek még részt a Tompa Mihály Országos Versenyen.
 

Szokták mondogatni, hogy aki ide eljut, az már győztesnek érezheti magát, úgyhogy stresszelés helyett inkább élvezze, hogy döntős. Persze azért mindenki a képzeletbeli dobogóra vágyik, ezért igyekszik elvarázsolni a zsűrit.

Az országos döntő kategóriánkénti zsűrijének összetétele idén is titok, még a felkért szakemberek sem ismerik a teljes listát. Ennek a meglepetéskeltés mellett prózai oka is van: a szervezők így szeretnék megakadályozni az előzetes „lobbizást”, amire felkészítők és versenyzők részéről egyaránt volt már példa. Povinszky Elvira, a főszervező Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkára csak az énekelt versek kategóriájának döntnökeit nevezte meg lapunknak, mert évek óta ez a legnépszerűbb kategória. Idén például 14 formáció (73 fő) lép színpadra a legkülönbözőbb felállásban, hangszerekkel, stílusokkal és versekkel. Teljesítményüket pedig a következő szakemberek értékelik: Tóth Árpád budapesti karnagy, zenetanár, a kóruséneklés lelkes propagátora, Vadkerti Imre énekes, Zsapka Attila zenész, zeneszerző és Zaťko Ervin zenész, szakújságíró.

Povinszky Elvira szerint örvendetes tény, hogy idén a felnőtt kategóriák miatt sem kell szégyenkezni: 12 versmondó és 3 prózamondó jelentkezett. Sokáig úgy tűnt, hogy a fiatalok érettségi után már nem vágynak szavalói babérokra. Korábban volt olyan év, amikor egy kézen is meg lehetett számolni a felnőtt versenyzőket, a zsűri pedig sokszor azért volt nehéz helyzetben, hogy valami pozitívat tudjon mondani a lelkes, ám harmatgyenge indulóknak – legalább annyit, hogy szép verset választottak.

Kapcsolódó cikkünk

A fesztivál a névadó Tompa Mihály szobrának megkoszorúzásával kezdődik ma 17.30-kor. Ezután nyitják meg a művelődési ház galériájában a Janikovszky Éva-emlékkiállítást, amely a Pozsonyi Magyar Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete közös szervezésében járja Dél-Szlovákia magyarlakta településeit. A kiállítás a Kossuth-díjas írónő halálának tizedik évfordulóján készült 2013-ban, azóta vándorol a Kárpát-medencében. Anyagát úgy állították össze, hogy a legkisebbek számára is izgalmas legyen. Látható például az a legendás mechanikus írógép, amelyen több Janikovszky-mű is született, valamint az írónő más személyes tárgyai, gyermekkori naplóinak részletei, valamint az Égig érő fű című film színpadi adaptációjának makett-terve.

A 19 órakor kezdődő megnyitón Bárdos Ágnes jóvoltából egy rövidfilmmel emlékeznek a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt színművészre, Benkő Gézára, aki zsűritagként gyakori vendége volt a fesztiválnak, tavalyelőtt pedig A nagy (cseh)szlovákiai csönd című monodrámával lépett fel Rimaszombatban. Idén egy másik egyszemélyes Soóky László-darab kerül színre a megnyitót követően: Lajos András színművésztől tudhatjuk meg, milyen Egy disznótor pontos leírása.

A többi kísérőprogram is érdekesnek ígérkezik. Péntek este a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes érkezik az Úton című műsorral, szombat délután Világ kenyere címmel mutatja be meseelőadását az Árgyélus Színház, azaz Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell, lesz városnézés kisvonattal, kézműveskedés a Motolla Műhellyel, bábjátékos foglalkozások a Meseláda bábcsoporttal, és kiállítás a XVII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny díjnyertes munkáiból. Az ünnepélyes díjkiosztó gála szombaton 18.30-kor kezdődik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?