Mától egy héten át: Gombaszög!

Gombaszög. Ma kezdődik a legnagyobb szlovákiai magyar szabadegyetem és fesztivál, a Gombaszögi Nyári Tábor.

Gombaszög. Ma kezdődik a legnagyobb szlovákiai magyar szabadegyetem és fesztivál, a Gombaszögi Nyári Tábor. A politika, a közélet, a kultú-ra, az irodalom, a zene egyfor-ma súllyal szerepel az idei programban is.

Nem csak a sokat várt MKP–HÍD kerekasztal-beszélgetés ígérkezik izgalmasnak Gombaszögön. A táborba érkezik az Igen, tessék! elnevezésű erdélyi civil mozgalom néhány aktivistája, akik a hazai Kétnyelvű Dél-Szlovákia tagjaival tárgyalják meg a kétnyelvűség alakulását a határon túli régiókban, érintve a kétnyelvű táblák és feliratok kérdéseit is. A Komáromi Szalon szervezésében Munk Veronika és Sánta Szilárd Kéjutca – magyar szex euróért (magyar szexmunkások Németországban) címmel tart előadást.

Kulturális eseményből sem lesz hiány. A táborban felépült PajtaSzínház vendégül látja többek között Bandor Évát és Olasz Istvánt, akik a SZER+ELEM+EZ? című verses összeállításukat adják elő, valamint Jordán Tamást is, aki József Attila Szabad ötletek jegyzéke című szövege alapján készült előadását mutatja be.

Az irodalmi sátorban találkozhatunk Grecsó Krisztiánnal és Simon Mártonnal, akik felolvasásokat is tartanak. Itt lesz Ötvös Anna Lola könyve – Kassától Márai Sándorig című kötetének a bemutatója, Durica Katarina pedig kelet-afrikai útjáról és tavaly megjelent, Szlovákul szeretni című regényéről mesél.

A népzene és a néptánc kedvelői esténként más-más nemzet zenéjével és kultúrájával ismerkedhetnek meg a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes jóvoltából. Folkszöglet című programsorozatukon belül a táborba látogat a Tindia együttes, a Ľudová hudba Radoslava Kertisa, a Parno Graszt és a Dobroda zenekar.

A könnyűzenei kínálatban a Tankcsapda, a Quimby, az Irie Maffia, a Kowalsky meg a Vega és a Halott Pénz a legnagyobb húzónév. Természetesen fellépnek hazai zenekarok is – a dunaszerdahelyi Arizóna, a párkányi Jóvilágvan, a somorjai Renton and the Error Jam és a Zseb nevű formáció –, továbbá a hagyományokhoz híven a táborba idén is meghívtak egy szlovák zenekart, a választás a Cha Budra esett.

Holnap leplezik le a gombaszögi völgyben Tompa Mihály újrafaragott szobrát, amelyet a kassai Éliás Ádám szobrászművész készített el a költő születésének 200. és a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Az alkotás az eredeti gránittalapzatra kerül. A szobor újrafaragását és felállítását közadakozásból finanszírozzák, ezért a szervezők szívesen fogadják a támogatókat. Annál is inkább megéri hozzájárulni a projekthez, mert az adományozók névsora – tucatnyi kordokumentummal egyetemben – bekerül egy időkapszulába, amelyet a szobor átadásakor betonoznak be a talapzatban elhelyezett csőbe.

A tábor szervezői idén sem feledkeznek meg a gömöri lakosokról: a szombati Gömöri napra minden helyi lakos szimbolikus egy euróért válthat napijegyet. A többi napra szóló napijegyek, valamint a sátorjegyek a helyszínen megvásárolhatók. (gnyt, szh, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?