Marilyn hatvan éve halott

dddddd

Okos volt, jó színésznő akart lenni, folyamatosan képezte magát ennek érdekében, és tudatosan használta testi adottságait, illetve hagyta, hogy a körülötte sompolygó befolyásos férfiak segítsék karrierjét. Hatvan éve, 1962. augusztus 4-én halt meg a múlt század első számú szexszimbóluma, Marilyn Monroe.

Los Angelesben született 1926-ben Norma Jean Baker néven, apja hamar lelépett, anyja pedig élete nagy részét elmegyógyintézetben töltötte. Norma Jean tíz különböző árvaházban nevelkedett, állítása szerint többször is molesztálták. Hogy a nyomorból meneküljön, tizenhat évesen férjhez ment. A második világháború idején egy repülőgépgyárban dolgozott, itt fedezte fel egy fotós, így kezdődött modellkarrierje. A háború után elvált, filmszerződést kapott és felvette a Marilyn Monroe nevet.

1950-ben az Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváról című filmekben a nézők megismerték, megszerették – már ekkor több szerelmes levelet kapott, mint a nagy sztárok. A csúcsra 1953-ban a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek röpítették. Habkönnyű komédiák sora következett, a Hétévi vágyakozásban látható a híres „szoknyafelfújós" jelenet. Ő lett Amerika szexszimbóluma, milliók bálványa, akit Joe DiMaggio, a baseballsztár vett feleségül. (Rendhagyó nászútjuk Koreába vezetett, ahol Marilyn az ott állomásozó amerikai katonák előtt lépett fel, viharos házasságuk csupán kilenc hónapig tartott.)

A színészi képességeiben mindig is kételkedő Monroe úgy érezte, hogy a film felfalja a lelkét, idegessége súlyos fizikai tüneteket produkált. A forgatásokról órákat késett, mindenkivel összeveszett, szövegét elfelejtette. A szexbomba szerepét megelégelve egy év szabadságot vett ki, hogy a híres New York-i Actors Studióban képezhesse magát. Az eredmény nem maradt el: 1956-ban a Buszmegálló című filmben bebizonyította, hogy drámai szerepet is el tud játszani. Ugyanebben az évben feleségül ment a híres drámaíróhoz, Arthur Millerhez.

1957-ben Angliában a színészkirály Laurence Olivier-vel forgatta A herceg és a táncosnő című filmet. Ők ketten olykor ökölre is mentek egymással, a filmet azonban jól fogadták. (A forgatásról készült az Egy hét Marilynnel című film 2011-ben, a Marilynt alakító Michelle Williams Golden Globe-díjat kapott.)

Monroe ekkor már az alkohol és a tabletták rabja volt, többször elvetélt, házassága megromlott. 1959-ben, gyógyszerekkel teletömve készítette Tony Curtis és Jack Lemmon társaságában a Van, aki forrón szereti című komédiát, amelyért Golden Globe-díjat is kapott. Már a szétesés szélén forgatta 1961-ben a Kallódó embereket, a forgatókönyvet Miller jegyezte, akitől válófélben volt.

A későbbi amerikai elnökkel, John F. Kennedyvel már akkor összejárt, amikor a férfi még csak egy kőgazdag aranyifjú volt, akiből szenátort csináltak. A majdani elnök öccsébe, Robert Kennedybe viszont tényleg beleszeretett. Bobby akkor már főügyész volt, nem keverhette magát bajba a hidegháború derekán egy olyan nővel, akiről az FBI is aktát vezetett, mint kommunistaszimpatizánsról. Halála előtt egy hónappal Marilyn még elénekelte a legendás Happy Birthday-t az elnök úr 45. születésnapján, aztán a Kennedy-fiúk közölték vele, hogy többé ne keresse őket, mert politikai ellenfeleik épp fogást keresnek rajtuk.

A még mindig csak 36 éves Monroe ágyban fekvő holttestét 1962. augusztus 5-én reggel fedezte fel bejárónője. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként, de azóta is számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot. A kérdés még sokáig nyitva marad, ugyanis 2039-ig titkosítva van az a doboz, amelyben egy magánnyomozó szerint kulcsfontosságú dokumentumokat őriznek a díva halálával kapcsolatban.

Filmjei még életében 200 millió dollárt hoztak, legendája maig nem halványul. Rajongói közé tartozott Albert Einstein, Jean-Paul Sartre, számos híresség – Madonna, Lady Gaga, Gwen Stefani – utánozta imázsát, az ezredfordulón a Playboy, a People és az E! Online magazin szavazásán is őt választották az elmúlt század legszexisebb nőjének. Idén áprilisban a Netflixen mutatták be a Marilyn Monroe rejtélye: A soha nem hallott szalagok című dokumentumfilmet, amely főleg a díva halálának körülményeivel foglalkozik, de nem sokat tesz hozzá az eddig ismert tényekhez. A szeptember elején kezdődő Velencei Filmfesztiválon debütál, és a Netflixen lesz elérhető a Blonde című életrajzi dráma, amelyben Ana de Armas alakítja Monroe-t. Eddig egyébként összesen tizenhét színésznő játszotta el Marilynt különböző játékfilmekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?