Magyar Vándor

Nem tudom, ki volt az az okos ember, akinek hajdanán az eszébe jutott, hogy össze kéne kötni a filmszakmát a popiparral. Azóta a filmekhez zenei albumok készülnek, s az esetek többségében a film eladja a filmzenét. Fordítva ez nem érvényes.

Nem tudom, ki volt az az okos ember, akinek hajdanán az eszébe jutott, hogy össze kéne kötni a filmszakmát a popiparral. Azóta a filmekhez zenei albumok készülnek, s az esetek többségében a film eladja a filmzenét. Fordítva ez nem érvényes. Dupla haszon! Igaz, a filmzenék hazája továbbra is a távoli Amerika, ott van a legnagyobb kereslet az úgynevezett soundtrack-albumok iránt, de már Magyarországon is készül minden valamire való filmhez zenei album. A magyar nyelvterületen sincs ez másképp, ha a film sikeres, akkor a zenéje is az. Gondoljunk csak a Csinibabára vagy Herendi Gábor első filmjére, a Valami Amerika címűre. Százezrek látták a moziban, a hozzájuk tartozó cédék pedig hónapokig az eladási lista élén álltak. Nyilvánvaló volt, hogy Herendi második filmje, a Magyar Vándor is tömegeket vonz a moziba, így ahhoz sem fért kétség, hogy az albuma is kelendő lesz.

A filmet eddig közel félmillióan látták. Emil.RuleZ!, Balla Eszter, Czerovszky Henriett, Für Anikó, Gallusz Nikolett, Nagy Natália, Tisza Bea, Tunyogi Bernadett, Tunyogi Orsi, Korda György, Somló Tamás, Pain, Roy – ők mindannyian a Magyar Vándor zenei szereplői. Aki még nem látta a produkciót, talán furcsállja, hogyan férnek meg egymás mellett az említett előadók. Aki látta, már tudja, hogy megférnek… A lemez a zenei korszakok és stílusok pimasz keveréke: sanzon, rock, rap, varieté, big band és drum and bass stílusú dalokkal. Hrutka Róbert zeneszerző kiválóan megragadta a történet hangulatát és mondanivalóját. A fülbemászó dallamokhoz Harmat Gábor írt találó szövegeket. A filmben felbukkanó tizenkét dal tele van zenei játékossággal, humorral, ráadásul pontosan illeszkedik az előadók karakteréhez. Külön dicséretet érdemel Korda György, akinek volt elég humorérzéke önmaga paródiájához. A film főcímdalát, Az otthon itt van címűt Roy énekli, a felvételt szinte az összes magyar kereskedelmi rádió a műsorára tűzte.

A cédé mindössze harminchat perces, ennek ellenére a meghallgatása után nincs az emberben hiányérzet. A felvételek többségének időtartama három perc alatt van. És ez a jó, hiszen ne feledjük el, a dalok a filmben is felcsendülnek, a Magyar Vándor hemzseg a klipszerű betétektől, s a moziban unalmasak a hosszú, refrént ismétlő számok. Puha József

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?