Magyar programok Kassán

<p>Európa Kulturális Fővárosában Magyarország is szeretné prezentálni kultúráját. Czimbalmosné Molnár Éva kassai magyar főkonzul a napokban ismertette a főkonzulátus által szervezett idei programokat, melyeket a nagy-szabású rendezvénysorozat részeként láthat a közönség.</p>

Az első magyarországi rendezvényt január 31-re időzítették. A Creative Transgressions című kortárs magyar képzőművészeti tárlat megnyitójáról van szó.

Kiállítás
A tárlat olyan alkotók munkáit mutatja be, akik merészen lépnek át műfaji, technikai és tematikai határokon, s keresnek újszerű nézőpontokat és izgalmas kifejezési módokat a festészet, szobrászat, fotó és installáció területén. A kiállító művészek: Bereczki Kata, Czigány Ákos, Duronelly Balázs, Krstic Milorad, Makláry Lilla, Orr Máté, Szabó Dezső, Szabó Franciska, Szöllősi Géza, Takács Szilvia. A tárlat a Löffler Béla Múzeumban lesz megtekinthető.

Koncertek
A magyar népzenét az amerikai blueszal házasító Ferenczi György és a Rackajam koncertjére májusban, a Use the City elnevezésű fesztivál keretében kerül sor.
 
Magyarország egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzője, a filmrendezőként, performerként, narrátorként és előadóművészként egyaránt ismert Szemző Tibor és a Takarmánybázis nevű zenei formáció ugyanebben a hónapban lép fel.
 
A Regionális Televíziók Nemzetközi Fesztiválján a szakmai résztvevők mellett fellép az Egy Kiss Erzsi Zene, amely formáció énekesnője egy saját hanandzsanyelvet talált ki magának. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület képviseli Budapestet és Magyarországot Kassán a Mazal Tov! – Zsidó Kulturális Fesztiválon. A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band közös hangversenyére a tervek szerint az evangélikus templomban kerül sor. Emellett koncertet ad a Tzomet zenekar és a Z’mirim diák klezmer zenekar is.

Tánc
Várhatóan a felújított Amfiteátrumban lesz a Honvéd Együttes Benyovszky-táncjátéka, melynek zenéjét a Ghymes együttes alapítói, a Szarka fivérek szerezték. A kassai bemutatón a Honvéd Együttes a helyi Železiar Folklór Együttessel lép fel.
 
A Szegedi Kortárs Balett a Közép-európai Színházak Fesztiválja keretében a Testek filozófiája és a IX. szimfónia című előadásával érkezik.
 
Az idei rendezvények egyik központi helyszínéül szolgáló Kaszárnya-Kultúrparkban lép fel szeptemberben a Budapest Bár, októberben pedig a Dresch Quartet.
 
A kortárs magyar táncművészetet a Fehér Tánc Társulat TAO TE című produkciója, valamint a Tünet Együttes Nincs ott semmi című darabja képviseli Kassán.

Várostörténet
A Gótikus Út Gyöngyszemei rendezvénysorozat keretében a nyíregyházi Pro Musica Leánykar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével a Szent Erzsébet-székesegyházban ad hangversenyt novemberben.
 
A „Párhuzamos történetek – Budapest és Kassa, főváros és régiócentrum a 19. század második felében” című kiállítást a felújított Kelet-szlovákiai Múzeumban rendezik októberben. A Budapesti Történeti Múzeum által készített kiállítás három hónapon át lesz látható.
 
A 2013-as magyar programokról bővebb információ a főkonzulátus honlapján található (www.kassa2013.eu). Erről a honlapról elérhető a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013 hivatalos szlovák weboldala, valamint a kassai magyar kulturális szervezetek programjairól hírt adó www.kassaiholmi.sk is.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?