Magyar Kristályszárny-díjazottak a kultúra terén

Kristály

A hétvégén átadták a Kristályszárny (Krištáľové krídlo) kitüntetéseket: Pecháček (Bárdos) Judit a színházi és audiovizuális művészeti kategória díjazottja lett, a Janoska Ensemble pedig a zenei kategória elismerését vihette el.

A díjat minden évben tíz kategóriában osztják ki olyan személyiségeknek, akik maradandót alkottak a gazdaság, a tudomány, a kultúra,  a sport és szociális szféra terén.

Pecháček Juditot az Ivo Trajkov rendezésében készült, 2022-es Piargy című filmben nyújtott alakításáért tüntették ki. A film a huszadik század első felében élt szlovák író, František Švantner regénye nyomán született, szlovák–cseh–macedón koprodukcióban készült, és számos nemzetközi elismerést bezsebelt már.

A komolyzenét jazzel ötvöző négytagú formáció, a Janoska Ensemble tavaly adta ki legfrissebb albumát, mely világszerte előkelő helyezéseket ért el a klasszikus zenei ranglistákon. A The Big B´s a formáció harmadik albuma, anyagát olyan zeneszerzők művei képezik, akik kiválóan improvizáltak. A lemez elsősorban Bach-, Beethoven- és Brahms-művekre koncentrál, melyeket a formáció egyedi hangzásvilággal keltett életre, de további olyan zeneszerzők darabjai is szerepelnek rajta, akik neve b betűvel kezdődik, mint például Bartók Béla, Leonard Bernstein és Dave Brubeck.

Könnyűzene kategóriában Adam Ďurica énekes, zeneszerző, producer kapta a díjat, míg a Kristályszárny különdíját Alexej Vojtášek festőnek osztották ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?