Magyar és szlovák részvétel Cannes-ban

dddd

Szlovák és magyar vizsgafilm is szerepel az idei, 75. cannes-i fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef programjában.

A magyar vizsgafilm Szelestey Bianka Hajszálrepedés című alkotása, a szlovák Alica Bednáriková Mindennapi kenyerünk című kisjátékfilmje.

A Hajszálrepedés című, 22 perces film, mely Szelestey Bianka diplomafilmje az ELTE Filmtudomány Mesterszakán, egy szakítás története Kurta Niké és Váradi Gergely főszereplésével. A Nemzeti Film-intézet tájékoztatása szerint a film főhősének, Lenkének szembe kell néznie a ténnyel, kár tovább kapaszkodnia haldokló kapcsolatába, miután párja, Áron 8 év után, épp egy családi vacsora előtt böki ki: szakít vele. A szakítást hozó vitát néhány hajszál robbantja ki, szinte hihetetlennek tűnik, hogy emiatt legyen vége. De valóban emiatt van? Valóban váratlanul alakulnak az események? A fiatal lány a vacsora alatt bejárja az elengedés fázisait és egy utolsó, kétségbeesett tettel bizonyítja, mennyit ér valójában a kapcsolatuk.

A szlovák alkotás, a Mindennapi kenyerünk egy dél-szlovákiai településen, perzselő nyárban játszódik, és egy háromgenerációs családi ház lakóinak az életéből villant fel képeket. A család megszokott életvitelét, mindennapi rutinját teljesen felkavarja az unoka, Zoje érkezése. Az istenhitet erősen tartó és az alkohol hódolatának élő családban Zoje jelenléte felszínre hozza a múlt rejtegetett titkait. A család felnőtt tagjait neves színészek – Milka Zimková, Karol Čálik, Ondrej Kovaľ – alakítják Bednáriková diákfilmjében.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos La Cinef 2022-es válogatásában szereplő 16 alkotást 1528 nevezésből választották ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?