Ma kezdődik a cannes-i filmfesztivál

Cannes |

<p>Kiemelkedő magyar részvétellel&nbsp;kezdődik&nbsp;ma&nbsp;este a 70., jubileumi&nbsp;cannes-i filmfesztivál: 3 magyar alkotással és egy magyar részvételű mozgóképpel a mustra hivatalos válogatásában Magyarország vezeti a listát a közép-európai országok közül. Az a bizonyos koprodukció pedig a kassai születésű Kristóf György Out című, szlovák-magyar-cseh-francia-lett közreműködéssel készült filmje.</p>

Kristóf György Outja egy ötvenen túli szlovákiai magyar férfi keleteurópai utazásának és útkeresésének története, bizarr humorral elmesélve. A cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásban mutatkozik be, és a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is versenyez; a világpremier május 22-én lesz. A fiatal rendező két évvel ezelőtt már megfordult Cannes-ban: akkor a mustra Atelier fórumára, azaz a készülő filmek szekciójába kapott meghívást, az Out tervét mutathatta be a potenciális támogatóknak. Most a végeredményt prezentálhatja a francia Riviérán. A film főbb szerepeiben Terhes Sándor, Bandor Éva és Bárdos Judit látható.

Kimondhatjuk: Mundruczó Kornél azok közé az alkotók közé tartozik, akikre kiemelten figyelnek Cannes programfelelősei: a rendező ötödik alkalommal szerepel a fesztivál hivatalos válogatásában. Jupiter holdja című új filmje a fő versenyprogramban indul, és a kortárs film legtekintélyesebb képviselőivel együtt versenyez az Arany Pálmáért, melyet eddig még sosem nyert el magyar film. A német koprodukcióban készült Mundruczó-opus a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól egy különös barátság történetén keresztül. A világpremier péntek este lesz a fesztiválpalotában, az alkotók jelenlétében. (A magyar mozikban június 8-ától vetítik.)

Idén magyar és szlovák film is érdekelt a cannes-i Cinéfondation válogatásban, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. Szentpéteri Áron a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója Enyedi Ildikó osztályában; Láthatatlanul című, 32 perces munkája vizsgafilmként készült, egy vak fiú és egy jól látó lány kapcsolatáról szól, ezen keresztül pedig az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól beszél. A pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetemet Michal Blaško Atlantída, 2003 című vizsgafilmje képviseli Cannes-ban. Az alkotás egy fiatal ukrán pár történetét meséli el. A jobb élet reményében illegálisan próbálnak eljutni Németországba, és ezért bármire készek. Eljön az a pont, amikor a kapcsolatuk is feláldozható: a fiú a lányt teszi pénzzé, hogy megvalósíthassa a saját álmait.

A Short Film Corner szekció is kiemelten figyel a tehetséges pályakezdő alkotókra: ott Pataki Szandra WireLess című „drótanimációs“ diplomamunkája mutatkozhat be.

Lesz magyar film a Cannes Classics programjában is: Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát mutatják be, 61 évvel a cannes-i premier után. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?