Ma este kezdődik a Berlinale

kép

A Cillian Murphy főszereplésével forgatott Small Things Like These lesz a berlini filmfesztivál nyitófilmje, Martin Scorsese tiszteletbeli Arany Medvét kap.

Az ír filmszínész családos szénkereskedőt alakít a filmben, aki váratlan felfedezést tesz, ami arra készteti, hogy szembesüljön a múlttal és a település – egy katolikus egyház befolyása alatt álló ír falu – cinkos hallgatásával. A filmdráma 1985 karácsonyán játszódik, a forgatókönyv az írországi írónő, Claire Keegan azonos című regénye alapján készült. Tim Mielants belga rendező filmjének ez lesz a világpremierje – a  Small Things Like These egyike a versenyprogramban szereplő 20 alkotásnak, amelyek az Arany Medve fődíjért és az Ezüst Medve díjakért küzdenek. A nyitófilmet ma este vetítik a Berlinale Palast színháztermében, ahol a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes díjkiosztó gáláját is tartják majd február 24-én.

Ahogy azt már megszokhattuk az előző évfolyamok során, a Berlinale versenyprogramjának válogatásakor idén is a sokszínűségre törekedtek a szervezők, mely a rendezők, a történetek, a mesélőik és a stílusok terén is érzékelhető, és jól reprezentálja a filmnyelv széles körű lehetőségeit. Carlo Chatrian, a filmfesztivál művészeti igazgatója hangsúlyozta, hogy az idei programban igyekeztek megteremteni a lehető legjobb egyensúlyt a már elismert alkotók és a független filmművészet új, erőteljes hangjai között.

Szintén a versenyprogramba került a közeli jövőben játszódó Another End című olasz film Gael García Bernal mexikói színésszel, csakúgy, mint a Black Tea című dráma, amelyben egy elefántcsontparti nő és egy kínai férfi szeret egymásba, a La cocina című mexikói–amerikai produkció, az A Different Man című amerikai film, a L'Empire című Észak-Franciaországban játszódó sci-fi vígjáték és a Gloria! című olasz–svájci történelmi dráma, csakúgy, mint a Mé el Ain című tunéziai dráma, a nepáli Shambhala, a német Sterben, a Das Teufels Bad című osztrák–német kosztümös produkció, a Vogter dán–svéd börtöndráma és az Isabelle Huppert-rel forgatott A Traveler's Needs című dél-koreai alkotás is. A húsz versenyfilm között két dokumentumfilm is szerepel: az Architetcton és a Dahomey.

A többnyire koprodukcióban forgatott filmek harminc országot képviselnek, 19 alkotást világpremierként mutatnak be, hat filmnek a rendezője vagy társrendezője nő volt.

A díjról döntő nemzetközi zsűri elnöke idén az Oscar-díjas kenyai származású színész-rendező Lupita Nyong'o, a zsűri további tagjai pedig Brady Corbet amerikai színész-rendező, Ann Hui hongkongi rendező, Christian Petzold német rendező, Albert Serra spanyol rendező, Jasmine Trinca olasz színész-rendező és Okszana Zabuzsko ukrán író.

Az idei Berlinálén több száz filmet vetítenek, számos tekintélyes filmest és sztárt várnak, köztük lesz Kristen Stewart, Lena Dunham és Amanda Seyfried is. Martin Scorsesét február 20-án tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntetik ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?