Kultúra

Ma 85 éves Bodor Ádám író

Budapest | Ma ünnepli 85. születésnapját Bodor Ádám Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, a titokzatos miliőteremtés és a szűkszavú dialógusok mestere.
Juhász Katalin

2021. február 22. 09:44

dddd
(Fotó: nemzetmuvesze.hu) 

Kolozsvárott született 1936-ban, közgazdász, bankigazgató apját 1950-ben a Márton Áron püspök elleni koncepciós perben öt évre ítélték, őt magát pedig 1952-ben a helyi Református Kollégium növendékeként államellenes szervezkedés és röpcédulák terjesztése vádjával elítélték. Két évet töltött a szamosújvári politikai börtönben, szabadulása után gyári munkásként dolgozott, majd a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet hallgatója lett.

A diploma megszerzése után a kolozsvári egyházkerületi levéltárban, majd egy fordító-másoló irodában dolgozott. Első novellája 1965-ben jelent meg, négy évvel később első novelláskötetét is kiadták A tanú címmel. Azóta szabadfoglalkozású író, 1982-ben települt át Magyarországra. Az elismertségre 1991-ig várnia kellett, ekkor nyerte meg a Holmi című folyóirat novellapályázatát az 1992-ben megjelent Sinistra körzet című kötetének egyik történetével. 

Ez a sajátos műfajú, valahol a Kárpátok mélyén, meghatározhatatlan korban játszódó regényszerű novellaciklus a totalitárius rendszer egyszerre abszurd és hátborzongató világát, a benne élők teljes kiszolgáltatottságát ábrázolja. A kritikusok máig ezt tartják fő művének, külföldön is nagy sikert aratott vele.

1992-ben jelent meg a Vissza a fülesbagolyhoz című elbeszéléskötete, majd 1999-ben újabb regénnyel jelentkezett: Az érsek látogatásának fő ihletforrása a Kelet-Európában végbemenő felemás rendszerváltozás volt. 2001-ben látott napvilágot A börtön szaga című interjúkötet, amelyben a szintén kolozsvári Balla Zsófia kérdezte az írót életéről. 2010-ben Az utolsó szénégetők címmel tárcáit adta közre, egy évvel később jelent meg a Verhovina madarai című, rövid elbeszélés-mozaikokból panorámaszerűen felépülő regénye. 2016-ban, nyolcvanadik születésnapja alkalmából látott napvilágot a Magvetőnél A barátkozás lehetőségei című kötet, amely Ferenczi Gábor azonos című tévéfilmjének DVD-változatát és a film alapjául szolgáló négy novellát tartalmazza. Legutóbb 2019-ben jelent meg újabb munkája, a Sehol című novelláskötet, rövid, filmszerű történetekkel, meghökkentő, váratlan fordulatokban bővelkedő abszurd balladákkal.

Tárgyilagos, szenvtelen, távolságtartó környezetleírás, néhány életmozzanatra korlátozódó cselekvéssor, rejtély és nagyon finom humor jellemzik Bodor Ádám műveit, amelyekből a.z évek során több filmfeldolgozás is készült

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Veronika Remišová

Remišová azt várja, hogy Matovič elhatárolódik Gyimesi lépéseitől

Béke mozi épülete

Érsekújváriak környezetszépítő pályázataira szavazhatnak

Komárom

Megtartani az egyetemi jogosítványokat

koronavírus Csehország kórház

Csehország külföldi segítséget kért a betegek elhelyezése érdekében

Komárom

Komáromi főnővér: közvetlenül érintkezünk a halállal, de egyre gyakrabban mi győzünk

Ferenc pápa

Történelmi jelentőségű látogatásra Irakba érkezett Ferenc pápa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.