Lipót császár, ha komponál

<p>Nem telhetett el egyetlen éjszaka se, hogy az ablakunkból ne hallottunk volna legalább egy utcai szerenádot &ndash; jegyezte föl az I. Lipót kori Bécs zenei életéről egy utazó.</p>

I. Lipót császár nemcsak zenepártoló uralkodó volt, hanem kiváló zeneszerző is. Olyan termékeny zenei környezetet teremtett, melyben a barokk reprezentáció minden monumentális gesztusrendszere és intimitása egyszerre érvényesülhetett. A Best of Leopold című CD I. Lipót korának zenei anyagából válogat, és az 1697-es évet helyezi központi szerepbe. A cím abban az értelemben fókuszál I. Lipót „legjobb” alkotásaira, hogy magát az általa megteremtett udvari zenei környezetet is teljes joggal fogja fel fejedelmi alkotásként.

1697. november 5-én, Lipót neve napján öt tudós hölgy mérkőzött meg egy császári „dispután”, mely arról szólt, vajon a saját érdemeink visznek-e minket előbbre vagy a vakszerencse. Az esemény zenei programját az operaszerzőként is jól ismert Antonio Draghi alkotta meg, akinek három, e rendezvényen elhangzott szerzeménye szerepel is a CD-n. A rendkívül szellemes, kifinomult eleganciát és olaszos szenvedélyt tükröző melódiák kiérlelt arányérzékről tanúskodnak. Az erény és a szerencse barokk territóriumába azonban elkerülhetetlenül belopózik a szerelem is.

Lipót szerzeményeiben talán több a „meglepetés”: a Chiare fonti fi nom áradása és kibontása azonnal behozza a megzengett alpesi forrás csillámló áradását, és a szárnyas Ámorhoz intézett vallomás finom erotikája is azonnal hat. Lipót kiváló csembalójátékos is volt, kompozícióiban is ügyesen alkalmazta ezt a hangszert.

A CD legjobb zeneszerzője azonban még mindig Giovanni Bononcini marad, akinek virtuóz csellómuzsikája egyszerre ad számot saját koráról és ragadja meg a zenébe kódolt örökkévalóság utáni folyamatos vágyódás felkavaró szépségét. Meditatív „drámaiságot” teremt, miközben a tételek lényegében a CD tartóoszlopaivá válnak, melyekre Lipót és Draghi kompozíciói rakoncátlan borostyánként kapaszkodnak föl. Jánosházi Péter csellójátékának narratív ereje van: az érzelmi töltet fokozatosan hagyja érvényre jutni és kibontakozni a zenei gondolatot, vagy szükség esetén merészen provokálja ki a drámát. Ida Aldrian mezzoszopránja különösen gyönyörűséges, Anna Magdalena Auzinger szopránja pedig csupa fény, csupa hajlékonyság, merő barokk grazia. A CD-n közreműködik továbbá Peter Zelenka, David Bergmüller, Susanne Pumhösl, Wilhelm Spuller és Sheng-Fang Chiu. Az eredmény pedig egy különösen érzékeny zenei időutazás.

Csehy Zoltán

Best of Leopold, Klangrede LC 09288, 2015.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?