Lehet-e örömet szerezni postán keresztül?

Az év legszebb ünnepének tartott karácsony közeledtét az elárusítókon kívül a postai alkalmazottak érzik meg elsőnek. Természetesen abból, hogy megnő a csomag-, levél- és üdvözlőlap-forgalom. Jelentősen.

Kibelezett borítékot kézbesítettek – (a nagymegyeri posta) Somogyi Tibor felvételeiAz év legszebb ünnepének tartott karácsony közeledtét az elárusítókon kívül a postai alkalmazottak érzik meg elsőnek. Természetesen abból, hogy megnő a csomag-, levél- és üdvözlőlap-forgalom. Jelentősen.

Pontosabb adattal sajnos nem szolgálhatunk, ugyanis egyes postahivatalokban, felsőbb utasításra, törvényre hivatkozva (?) hétpecsétes titokként kezelik a levéllel és egyéb küldeménnyel teli zsákok számát. Nem volt ez másképp a nagymegyeri postán sem, Salgó Éva helyi postafőnök sem árulta el, hány zsáknyi küldemény érkezik naponta a mezővárosba, illetve mennyit továbbítanak. – Azt hittem, az Új Szó szombati számának kézbesítési módja iránt kívánnak érdeklődni, hiszen köztudott, hogy a munkatörvénykönyv idevágó cikkének betartása miatt nem az állományban levő postai alkalmazottak hordják ki a megrendelőknek. Megoldottuk a problémát, hét fiatalt szerződtettünk, így a napilapot mindenki időben megkapja – tudatja elégedetten. Noha méltányoltuk a posta erőfeszítését, bennünket mégis a küldemények sorsa érdekelt. Azért is, mert olykor előfordulnak olyan esetek, amelyek rossz fényt vetnek a posta alkalmazottaira.

De legyünk konkrétak. Egy nyugdíjas olvasónk részt vett lapunk versenyében, és rámosolygott a szerencse: nyert egy apróságot. Amikor elolvasta nevét a nyertesek listáján, mosoly ült arcára, ám amikor megkapta a borítékot, ürömmé vált az öröm. A boríték ugyanis kissé tépett és üres volt. – A postai kézbesítő ajánlott küldeményként hozta. Nemcsak én, ő is látta, sőt megjegyezte, hogy a boríték sérült. Ennek ellenére aláíratta velem az átvételt. A lakásban nézhettem meg a tartalmát, legnagyobb megdöbbenésemre csupán összehajtogatott öreg újság volt benne. Nyomban a postára mentem felvilágosításért, az iránt érdeklődtem, miként reklamálhatnék. Nem fogadták el a panaszomat, magyarázat helyett kioktattak – mondja szomorúan, mert ő sem érti, hogyan fordulhat elő, hogy a szó szoros értelmében valahol valakik „kibelezik” a küldeményt.

A fővárosban feladott levelek zsákokban folytatják útjukat a címzettekhez, s több mint valószínű, hogy ömlesztve hányják bele a küldeményeket. Előfordulhat, hogy e közben sérül meg a boríték. Az sem kizárt, a szállítmány a teherautó zötykölődését nem „éli túl”, netán akkor esik benne kár, amikor a postások kiborítják és osztályozni kezdik a zsák tartalmát. – A nyolc kézbesítő egyes körzetek szerint osztja el a beérkező küldeményeket, ha rendellenességet tapasztalnak, ezt ráírják a borítékra, csomagra. Az ajánlottat aláírás ellenében adhatják csak át, miközben fel kellene ajánlaniuk a címzettnek, hogy a helyi postahivatalban tanúk jelenlétében győződjön meg arról, a küldemény hiánytalan-e – magyarázza az ügyintézés menetét Salgó Éva.

Megtudtuk, a hiányról jegyzőkönyvet írnak, majd elindul az eljárás. Azt már mi fűztük hozzá, hogy sajnos, többnyire bottal üthetjük az elveszett küldemény nyomát, jobb esetben a posta némi anyagi ellenszolgáltatással intézi el a kellemetlenséget. Nem árt tudni, a sérült levél, csomag írásos átvétele után már kár erőlködni, a reklamáció nem fogadható el. (Ezt viszont a postafőnök tudatta velünk.)

Dunaszerdahelyen odafigyelnek a könyvszállítmányok gyors átvételére Bár az általunk felvetett esetben a postai kézbesítő vélhetően „elbliccelte” a kötelességét, s nem figyelmeztette a nyugdíjas nyertest arról, a biztonság kedvéért ne írja alá a sérült küldeményt, sőt a többi alkalmazott azzal, hogy elnézéskérés helyett kioktatta a címzettet, nem állt a helyzet magaslatán, azt is szerettük volna megtudni, hová tűnnek a sérült borítékokból, csomagokból kiesett tárgyak?

A nagymegyeri postán sajnos nem kaptunk választ kérdésünkre, mellesleg a dunaszerdahelyin sem. Vontszemű Ferenc, a posta vezetője szerint ők kisebb sérülések esetében behívják a címzettet, s együtt ellenőrzik át a küldemény tartalmát. Ritkán szembesülnek azzal, hogy valami hiányozna. Azzal is, hogy a zsákban maradna valami. – Minden évben időben felkészülünk az ünnepi rohamra, jobban odafigyelünk az ügyintézés gyorsaságára, ügyfeleink elégedettsége érdekében. Belső átszervezéssel képesek vagyunk a roham legyőzésére. Hová lesznek a sérült küldeményekből kiesett tárgyak? – erősködünk, ám hivatalos válaszra hiába vártunk. Nem hivatalosan (és nem Dunaszer-dahelyen) viszont megtudtuk, amit sejtettünk: nem a megtalált tárgyak osztályára kerül a sérült küldemények tartalma. – Nehéz kideríteni, mi és honnan hiányzik, mint ahogy azt is, a feladás, vagy az érkezés színhelyén maradt-e a küldemény tartalma. És mert általában senki sem keres semmit, nem nehéz elképzelni, ki viszi haza a tárgyakat. Megoldás volna feltüntetni a küldemény értékét, ám ez jelentős többletkiadást jelent.

A postákon kezdődik a nagyüzem. Az egymástól távol élők azért leveleznek, küldenek csomagot, mert leghőbb vágyuk az örömszerzés. Számukra fontos, hogy az ajándék időben és sértetlenül érkezzen a címzetthez. Ennek előfeltétele, hogy a posták dolgozói ne csak gyorsan dolgozzanak, hanem megfelelő módon tájékoztassák ügyfeleiket. Kötelességeikről, de a jogaikról is.

Lapzárta előtt újabb telefonhívást kaptunk. Egy lévai kedves olvasónk tudatta, nem érkezett meg a Materna vitaminkészítmény felesége címére. Pedig mennyire örült, mert boldog kismama. Az ajánlott küldeményt november 18-án postáztuk. A pozsonyi főhivatalban érdeklődve azt a választ kaptuk, hogy 18 napot kell várnunk a feladás dátumától. Azután reklamálhatunk, de ha nem volt bebiztosítva, kártérítésre sincs remény. Ám, az ajándékot felajánló cég igazgatója emberségesebb a hivatalnokoknál, gyorsfutárral küldte nekünk a két doboz Maternát. Mi postáztuk kedves csalódott lévai olvasónknak, s kíváncsian várjuk, ez vajon célba ér-e.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?