Kultúra

Legális szilveszteri hangulatfokozók

Az év legütősebb slágerei közül válogatunk a szilveszteri bulihoz. 2016 az R&B, a lakossági hiphop és az EDM éve volt, legalábbis a klubokban.
Juhász Katalin

2016. december 31. 16:37

A világ egyik legnépszerűbb DJ-je, a skót Calvin Harris idén sem panaszkodhatott. Májusban a Rihannával közösen készített This Is What You Came For című felvételével tarolt a listákon, majd megjelent az Olé című dala, melyben John Newman hangja hallható. Harris szeptemberi megaslágere, a My Way pedig azért is különleges, mert ő maga énekel benne. A szilveszteri hangulathoz ez utóbbi kevésbé passzol, mivel nem igazán lehet táncolni rá, de a house-os alapokon nyugvó, egyszerű dallamokkal operáló This Is What You Came For című például tökéletesen alkalmas e célra. A dal megjelenését nagy felhajtás kísérte, élőben pedig a híres kaliforniai Coachella fesztiválon hangzott el először. 
 
Rihannáról szintén elmondható, hogy 2016 az ő éve volt. A barbadosi szépség 2012 óta nem adott ki új albumot, ezért az idei Anti címűt milliók várták tűkön ülve. Ráadásul egy csúnya Tidal-baki miatt az anyag ingyen letölthetővé vált, és mire a streamingszolgáltató észbe kapott, a Rihanna-album már ott volt a kalózoldalakon. Emiatt – kis túlzással – csak az előfutárnak szánt kislemez, a Drake-kel közös Work hozott jelentősebb összeget a konyhára. Többszörös platina minősítést szerzett az eladott példányszámok után. Ez egyébként a legslágeresebb, legkompaktabb dal az Anti-n, a többit alaposan szétpancsolták a producerek.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260812","attributes":{"alt":"Rihanna","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"366","title":"Rihanna","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Nem úgy Drake idei albumát, talán, mert a kanadai szupertehetség a munkálatok ezen részéhez is ért. A Views az idei nyár egyik legnagyobb dobása volt, Drake pedig sokkal ügyesebben válogatta ki a közre-működőket, mint Rihanna stábja. Húsz szerzemény szerepel a korongon, közülük a Wiz Kiddel és Kylával közös dal, a One Dance a nyár legnagyobb slágere lett az Egyesült Államokban, de Európában is jól teljesített a listákon és a bulikban. Szépen hullámzó dallam, már-már minimalista hangszerelés, játékos effektek a vokálok megtámogatására, a sejtelmességet elősegítendő. Szóval korrekt termék, nem csoda, hogy hamar népszerű lett. 
 
Justin Timberlake még mindig – sőt, ismét – a zeneipar egyik legizgalmasabb férfi sztárja. A nagy visszatéréshez egyetlen dal is elegendő volt: a Can't Stop The Feeling. Ezt a dalt sokan Pharrell Williams Happy-jéhez hasonlították, még a videoklip alapötlete is nagyon hasonlít a tavalyi év megaslágerének vizuális anyagára. De ezt most ne elemezzük, ahogy a dalszöveget se, mert az nem igazán szól semmiről, csak arról, hogy hősünknek jó a kedve, „érzi a napfényt a zsebében”, az energiát a csontjaiban, és mostantól egész nap táncolni fog. A dal a Trollok című animációs filmben hangzik el, és elég szellemes vizuális ötlettel promózták, még a vitatott klip megjelenése előtt. A Billboard Hot 100 lista élén debütált, ezzel Justin Timberlake szólókarrierjének ötödik number one slágere lett. 
Igazi szilveszteri hangulatfokozó a Cheap Thrills című Sia-dal, Sean Paul rapbetétjével. Jól hangszerelt, dallamos trop-house, a kitűnő This Is Acting című album legnagyobbat ütő trackje. Négy egymást követő héten át vezette a Hot 100-at, illetve a rádiók is ettől a daltól voltak hangosak egész nyáron. Az ausztrál énekesnő dalszerzőként már megfordult ugyan a Hot 100 élén, idén viszont, karrierje során először, előadóként is sikerült a csúcsra érni. Sia ráadásul azért is elégedetten dörzsölheti a tenyerét, mert a Cheap Thrills-t eredetileg Rihanna Anti című albumára írta, ám végül úgy döntött, mégis inkább ő maga veszi fel a stúdióban.
 
Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?