Laurie Anderson zárja a pozsonyi Viva Musica Fesztivált

eee

Igaz, hogy már 75 éves,az is igaz, hogy túl van legfontosabb, legtermékenyebb korszakain, viszont semmiképp se feledjük el, hogy élő legendáról van szó. Laurie Andersont szeptember 11-én végre hazánkban is láthatjuk.

Egyike a legsokoldalúbb, legfontosabb amerikai művészeknek, aki összeboronálta a kísérleti zenét a populárisabb műfajjal, aki megmutatta az átlagembereknek, mi is az a performance, akinek mindig volt véleménye az aktuális társadalmi folyamatokról, sőt, befolyásolta is azokat a maga szerény módján. És aki laza természetességgel társított más művészeti ágakat a zenéhez.

1981-ben lett világhírű, amikor különleges hangszerlésű O Superman című dala a brit kislemezlista második helyén landolt – teljesen váratlanul, ő maga is meglepődött ezen. A következő évben jött ki első nagylemeze Big Science címmel, ezután további albumok következtek, vagyis Laurie Anderson egyaránt otthonosan mozgott a popzenében, mint a kísérleti műfajokban. Grammy-díjat viszont érthetetlen módon csak 2018-ban kapott, a Kronos Quartettel közösen készített Landfall albumért.

Amellett, hogy hangjával szinte festi a dallamokat, amikor suttog, énekel, kántál, vagy csak szöveget mond, hangszeres zenészként (hegedű) és kütyümágusként is figyelemre méltó mintázatokat hoz létre. Dolgozott Brian Enóval, Philip Glass-szal, Andy Warhollal, sőt Andy Kaufman legendás komikussal is, aztán feleségül ment Lou Reedhez, egy igazi rocksztárhoz.

A mai napig aktív, folyamatosan komponál és koncertezik. Egy izgalmas zenekari művel érkezik Pozsonyba, a Viva Musica fesztiválra szeptember 11-én, a Brünni Filharmónikusok (Filharmonie Brno) kíséretében. Az Amelia című darab Amelia Earhartnak állít emléket, aki első nőként repülte át az Atlanti-óceánt 1932-ban. Öt évvel később körül akarta repülni a Földet, gépe azonban nyom nélkül eltűnt, a mai napig nem találták meg. A mű szövegét Amelia Earhart fedélzeti naplóiból és férjének írt távirataiból állította össze a szerző, saját gondolatait is beleszőve.

Laurie Anderson nem egy dokumentarista szövegkönyvet akart írni, hanem elképzelte, mi késztethetett egy nőt arra, hogy megpróbálja körberepülni a bolygót. A mű korábbi verzióját 2000-ben mutatták be New Yorkban a Carnegie Hallban, a mostani változat új részeket tartalmaz, és Laurie Anderson hegedűn is játszik benne.

A pozsonyi Viva Musica Fesztivál június 23-án kezdődik és szeptember 11-én zárul, összesen nyolc koncerttel, olyan nevekkel, mint Jakub Józef Orliński, Maki Namekawa, Dennis Russell Davies és Cori O‘Lanan, vagy Joep Beving.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?