László királyrul

Kassa. A holnapig tartó Független Színházak Fesztiváljának egyik magyarországi résztvevője a nyírbátori Hattyúdal Színház, amely a László királyrul című előadással érkezik Kassára. A társulat a Thália Színházban lép fel ma este 18.30 órai kezdettel.

Kassa. A holnapig tartó Független Színházak Fesztiváljának egyik magyarországi résztvevője a nyírbátori Hattyúdal Színház, amely a László királyrul című előadással érkezik Kassára. A társulat a Thália Színházban lép fel ma este 18.30 órai kezdettel. Legfőbb céljuk a magyar teátrális hagyományok vizsgálata és korszerű színrevitele, valamint a báb- és színházművészet megújítása.

A régmúltba nyúló, szerteágazó gyökerek felkutatása révén sajátosan magyar színházi formanyelv kimunkálása, valamint az aktuális megszólaltatás érdekében végzett tizenkét éves munka az alapítók szerint mostanra szinte intézménnyé avatta a kis társulatot. Az elmúlt években számos magyarországi bábfesztiválon és színházi találkozón megfordultak, külföldön is gyakran fellépnek, rendszeres vendégei egyebek közt a besztercebányai nemzetközi bábfesztiválnak. A László királyrul című látomásjátékot egy szétszedhető szekérszínpadra álmodták az alkotók, akik bábokkal, maszkokkal dolgoznak, és krónikarészletek, népi énekek, népmondák alapján állították össze László király történetét. Az előadás az alkotók szerint eddigi színházi kísérleteik összefoglalása, a brooki értelemben vett „szent színház”. László királyt kulcsfontosságú, kultúrák, nemzedékek, régiók közti híd szerepét betöltő figurának tekintik, hozzá való viszonyulásukban az ember küldetésére keresik a mához szóló válaszokat. Nem titkolt szándékuk a királydrámák meglehetősen hiányos sorának erősítése. A kassai közönség a vizuális élményen kívül keleti, illetve ősi magyar hangszereket is hallhat ma este. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?