Kultúránk kistükre 2017-ben

Benkő Géza

Azokra a 2017-es történésekre pillantunk vissza a szlovákiai magyar kultúra, a szlovák–magyar kulturális kapcsolatok (esetenként a magyar–magyar kapcsolatok) területéről, amelyek túlmutattak a napi hír szintjén.

Nézzük tehát, mi vált emlékezetes eseménnyé a színházban, az irodalomban, a képzőművészetben, a filmben – a szlovákiai magyar kultúra kistükrében.

Amiről a színház mesélt

A Szlovák Nemzeti Színházban szlovák–magyar színházi ünneppel kezdődött az év: január 7-én bemutatták Esterházy Péter Mercedes Benz című történelmi revüjét. A 2016 júliusában elhunyt szerzőnek ez volt az utolsó színpadi műve, amelyet kifejezetten a pozsonyi teátrum felkérésére írt, a premiert viszont már nem érhette meg. Roman Polák parádés szereposztásban állította színpadra a darabot, a Nemzeti erős színészgárdájának színe-java – többek között Martin Huba, Robert Roth, Dušan Jamrich, Ľuboš Kostelný, Anna Javorková – nyújtott emlékezetes alakítást. A produkció Debrecenbe és Budapestre is meghívást kapott, a szlovák kritikusok pedig a különleges művészi teljesítményeknek kijáró Deszka díjjal jutalmazták.

Rangos, határokon túlmutató szakmai elismerést hozott az év a kassai Tháliának és a Komáromi Jókai Színháznak is. A Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiájával – a két társulat első koprodukciós előadásával – vettek részt, és a szereplők szinte minden egyéni színészi díjat besöpörtek. A szemlén, ahol a Kárpát-medence 25 magyar társulata mutatkozott be, a legjobb női főszereplő díjat a Bányavakságban nyújtott alakításáért Vasvári Emese érdemelte ki, a legjobb férfi főszereplőként Fabó Tibort emelték ki, a legjobb férfi mellékszereplő pedig Benkő Géza lett.

2016 után 2017 júliusát is Franciaországban, Avignon neves színházi fesztiválján töltötte az Ifjú Szivek Táncszínház. Hégli Dusan és csapata tavaly Szlovákiából elsőként jutott ki a Festival Off d'Avignonra, ott tartották a Finetuning című „koncertkoreográfia” ősbemutatóját. A befogadó teátrum, az Espace Alya Theatre idén újra ezt a produkciót kérte, a művet a fesztivál teljes ideje alatt főműsoridőben, összesen 21 alkalommal láthatta a közönség. A nemzetközi siker is közrejátszott abban, hogy májusban Hégli Dusant a Magyar Táncművészek Szövetségétől átvehette az év alkotójának járó elismerést. A koreográfust Avignonban is díjazták: megkapta a Prix Tournesolt (a díjra olyan előadásokat jelölnek, amelyek az emberiség jövőjével, a környezetvédelemmel, a szolidaritással, a rasszizmussal és az egyenjogúsággal összefüggő témákat boncolgatnak).

Jutott két szlovákiai magyar ősbemutató is az évre – Soóky László két szövege kelt életre a színpadon a Dialóg non-profit szervezet független produkciójában. Soóky történelmi félmúltunk és az azt megélt kisember kiapadhatatlan színpadi krónikásának tűnik: A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd után újra leültetett bennünket egy bő órára, hogy szembesüljünk a szlovákiai magyar lét élményével. Az Egy disznótor pontos leírása Lajos András „mesélőszínházi” előadásában egy család egy napján keresztül nyit ki egy olyan kisvilágot, amelyben a falusi életmód hagyományos, rituális eseményei (disznóvágás, pálinkafőzés, háborús nóták danolászása...) egy szabadsághiányos kor (a 68-at követő normalizáció, konszolidáció, kollaboráció, a seggnyalásnál is többet érő besúgás) fénytörésében értelmeződnek. Soóky egy másik szerzői profilját is megmutatta: szeptemberben Pozsonyban volt az ősbemutatója a Dögölj meg, drágám! című abszurd tragédiájának – a produkció a szarvasi Cervinus Teátrum és a Dialóg együttműködésében jött létre, magyarországi és hazai művészek közreműködésével (rendezte: Varga Viktor, szereplők: Dósa Zsuzsa és Nádházy Péter).

Megdöbbentő veszteséget hozott az év vége: november 19-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Géza színművész. 48 éves volt. Úgy ment el, mint tíz évvel ezelőtt Kaszás Attila: egy színházi próbán esett össze. Benkő Géza szabadfoglalkozású színészként dolgozott, Komáromban és Kassán egyaránt gyakran vállalt szerepeket, emellett rendszeresen játszott Szarvason, Győrben és Nagyszombatban is, halála előtt pedig Szerencsen a Sári bíró címszerepét próbálta. A mozivásznon utoljára a Vonalban (Čiara) láthattuk, Magyarországon a Jóban-rosszban című tévésorozatból ismerte a szélesebb közönség. Nélküle nincs többet A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd, és nincs a Bányavakság sem.

A képzőművészet színei

Erőteljes jelentkezéssel mutatkozott be tavasszal a komáromi Limes Galériában Kiss Márti és Kovács Csonga Anikó Ez van! című közös kiállításukon. A két fiatal hazai magyar képzőművész nagy méretű festményeken, különféle eljárásokkal készült grafikákon, tér- és videóinstallációkon, objekteken és tárgyszobrokon tette láthatóvá azt a valóságot, amit mindennapjainkból érzékel, és fontosnak tartott megmutatni. A dunaszerdahelyi Kiss Márti sikeres évet tudhat maga mögött: második helyezést ért el a VÚB Alapítvány fiatal művészeket támogató versenyében az Ideje aludni menni című festményével.

Az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria Pertu projektje újabb fejezeteként nyitották meg ősszel a magyarországi Benczúr Emese és a hazai Varga Emőke közös tárlatát, akik a kortárs szlovák és magyar művészet analógiáit keresik és mutatják fel. Benczúr Emesének és Varga Emőkének eltérő kiindulási pontjaik, élet- és társadalmi-kulturális tapasztalataik ellenére is több közös vonásuk van – ezeket tárta fel nagy presztízsű gyűjteményekből is kölcsönzött munkákkal a Pertu idei, 12. évfolyama.

A 80 éves Kopócs Tibor 80 művet – festményt, tűzzománc képet és grafikát – válogatott Szemben önmagammal című életmű-kiállítására, amelyet októberben néztünk meg a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

A filmművészet fényei

A Nagycétényben felnőtt Borbély Alexandra, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja idén kétszer is hódított Berlinben. Februárban Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, különös szerelmi történetében nyújtott alakításáért tapsoltak neki a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a film megkapta a fődíjat. December elején pedig az Európai Filmakadémia díjátadó gáláján ünnepelték, ahol ezért az alakításért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat.

Májusban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyprogramjában volt a világpremierje a kassai születésű Kristóf György Out című, első nagyjátékfilmjének, mely szlovák–magyar–cseh–lett koprodukcióban készült. A cannes-i szemlére a filmet a szereplők közül elkísérte Bandor Éva és Bárdos Judit is. Kristóf György filmjének főhőse Ágoston, egy ötven feletti szlovákiai magyar férfi, aki miután elvesztette hegesztői állását, családját hátrahagyva a lettországi Rigában vállal hajógyári munkát, és minden vágya, hogy a tengerből kifogjon egy nagy halat. A történet valójában a rendező kelet-európai útkeresésének és egzisztenciavesztésének története, abszurd humorral fűszerezve.

A fesztiválok forgataga

Gombaszögi Nyári Tábor a hazai magyar fiatalok legnagyobb nyári rendezvénye: egyhetes fesztivál és szabadegyetem, amelyet jelenlegi formájában 2008 óta rendeznek meg, ám nem minden előzmény nélkül. A tradíció 1928-ig nyúlik vissza, majd a 60-as évektől (gyakran a szocialista államhatalom intézkedései ellenére) a csehszlovákiai magyar egyetemi diákklubok révén kapott új lendületet.

Manapság több ezer táborozója és látogatója van a rendezvénynek. A fesztiválhangulatról hazai és magyarországi zenekarok, DJ-k és VJ-k gondoskodnak. A tábori szabadegyetem egy semleges platform közösségünk aktuális történéseinek megvitatására, a felvidéki alkotók és a tudományos élet bemutatására.

Idén a tábor első napján leplezték le Tompa Mihály újrafaragott szobrát, a kassai Éliás Ádám alkotását, amely a Feketehegy-fürdőről megmentett eredeti gránit talapzatra került.

Idén a több mint 3500 részvevő több mint 250 program közül válogathatott. Az egyik leginkább várt esemény az MKP–Híd kerekasztal-beszélgetés volt: Menyhárt József, az MKP elnöke és Ravasz Ábel, a Híd alelnöke értékelte a parlamenti választásokat, és vázolta a két párt jövőbeli terveit.

A Pajtaszínházban Jordán Tamás adta elő József Attila: Szabad ötletek jegyzéke című előadását, valamint Bandor Éva és Olasz István SZER+ELEM+EZ? című versösszeállításukat is láthatták a táborozók. A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes jóvoltából négy estén át más-más nép zenéjével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Felolvasást tartott többek közt Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna és Simon Márton. Koncertekben is bővelkedett a tábor, fellépett többek közt az Irie Maffia, a Brains, a Tankcsapda, a Halott Pénz, a Parno Graszt és a Quimby.

Az irodalom bűvkörei

Nem is bánjuk, hogy csak ennyi hely maradt a hazai magyar szépirodalom summázására. Kellő szigorral szortírozva ugyanis néhány kötetet tudnánk csak magasan értékelni. Akit érdekel egy behatóbb analízis, ilyet is talál lapunkban január folyamán. Addig is figyelmükbe ajánljuk ezt a borítót, és kívánjuk, hogy sikerüljön beszerezniük Száz Pál izgalmas, formabontó kötetét, amelyben a szerző mátyusföldi tájszólásban, fonetikus lejegyzéssel ír gyógynövényekről és emberi sorsokról. (as, tb, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?