KÖZLEMÉNY

A szlovákiai magyar
könyvkiadók jelene és jövője
A Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó tízéves fennállásának alkalmából rendezett ünnepség keretében adtak egymásnak találkozót 2001.

A szlovákiai magyar

könyvkiadók jelene és jövője

A Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó tízéves fennállásának alkalmából rendezett ünnepség keretében adtak egymásnak találkozót 2001. november 16-án a szlovákiai magyar könyvkiadásban dolgozó szakemberek, írók, irodalomtörténészek, valamint hazai és magyarországi minisztériumi tisztségviselők.

A találkozó egyik fő témája a szlovákiai magyar könyvkiadók támogatási rendszerének jelenlegi helyzete, valamint a jövőbeni támogatási rendszer hatékonyabbá tétele volt. Ennek értelmében Hodossy Gyula, a Lilium Aurum igazgatója a továbblépés lehetőségeit kereső együttgondolkodásra kérte fel a jelenlévőket. Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója, Barak László, a Nap Kiadó vezetője, Balázs F. Attila, az AB-ART Kiadó vezetője, Csanda Gábor, a Vasárnap szerkesztője, Fónod Zoltán, a Szabad Újság főszerkesztője, Koncsol László, a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának elnöke, Kulcsár Ferenc, a Lilium Aurum vezető szerkesztője, Méry Gábor, a Méry Ratio Kiadó igazgatója, Tőzsér Árpád költő, Turczel Lajos irodalomtörténész és mások egyetértettek abban, hogy nem elégséges a kívánalmak és kérések általános megfogalmazása, hanem különbséget kell tenni az elképzelések és az elérhető célok között. Ebből eredően a találkozó résztvevői az alábbi pontokban foglalták össze a teendőket:

1. A jelenlegi támogatási rendszer refomra szorul, s ehhez széles körű konszenzuson nyugvó konstruktív reformjavaslatokat kell tenni.

2. Kívánatos lenne, ha a Szlovák Köztársaság parlamentje még ebben a választási ciklusban megvitatná és elfogadná a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvénytervezetet.

3. Elengedhetetlennek látszik egy szakmai szervezet létrehozása, amely a szlovákiai magyar könyvkiadók érdekképviseleti szerveként működne.

4. Életbevágóan fontos, hogy a támogatások köre ne csak a könyvek kiadására terjedjen ki, hanem a kiadók infrastruktúrájának fejlesztésére is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?