Kortárs magyar illusztráció

Az illusztráció a művész számára szellemi találkozás lehet Dantéval, Arany Jánossal, Verne Gyulával, Ady Endrével, Nagy Lászlóval... A Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézetében október 31-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Kortárs magyar illusztráció című kiállítást.

Az illusztráció a szöveg és az illusztrátor lelkének találkozásaHorváth Árpád felvételeA kortárs magyar illusztrátorok munkáiból készült válogatás a szlovák fővárosban immár tizenkilencedik alkalommal megrendezett Illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléjához kapcsolódik. Az Illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléja idején a szlovák főváros az illusztrátor szakma központjává válik. A képzőművészeknek ez a rendezvénysorozat lehetőséget ad a megmérettetésre, az összehasonlításra, az eredmények felmutatására az egyes országok között, s mindenki megtudhatja, hol tart ma a szakma, mit is ért el az elmúlt időszakban.

A Magyar Illusztrátorok Társasága már második alkalommal állítja ki tagjainak munkáit a Magyar Intézetben. A tárlatot Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke nyitotta meg.

A magyarországi illusztrátoroknak sokáig nem volt szervezetük, miközben külföldön virágzik e műfaj. Egyes neves grafikusok és illusztrátorok előbb voltak tagjai külföldi illusztrátor társaságoknak és szövetségeknek, mint a magyarnak. Ez az állapot az illusztráció sajátos magyarországi helyzetéből fakadt, hiszen nem vállalta fel igazán sem a képgrafika, sem az alkalmazott grafika, így a műfaj sokáig perifériára szorult.

A Magyar Illusztrátorok Társasága tíz évvel ezelőtti megalakulása óta számos hazai és nemzetközi kiállításon és rendezvényen vett részt. Eddig a társaság 35 magyarországi, 44 nemzetközi kiállításon, szakmai programon szerepelt, tevékenységéről 70 tanulmány, újságcikk jelent meg. A kiállítások és szakmai programok nagy száma is jelzi, hogy a társaság az elmúlt időszakban aktívan tevékenykedett. Eddigi szerepléseinek köszönhetően nemzetközileg elismert külföldi illusztrátorok is szívesen bekapcsolódnak a társaság programjaiba. ĺgy e jelenlegi kiállításon is szerepel a németországi születésű, de Angliában élő Axel Sheffler, aki tiszteletbeli tagja a Magyar Illusztrátorok Társaságának. A kiállításon egyebek között megtekinthetőek az olasz Giovanni Manna, a japán Hitomi Endow, Jankovics Marcell, Rényi Krisztina, Vida Győző és még számos ismert magyar illusztrátor munkái.

A pozsonyi közönség előtti bemutatkozást a magyar illusztrátor szakma ünnepeként jellemezte Sárkány Győző.

A rajz nemcsak kifejezője az írott szövegnek, hanem az is feladata, hogy olyasmit tárjon fel, láttasson meg, amire a szó már nem képes, de a kép sugárzása révén közvetíteni tud. Az elmúlt években a hosszadalmas, igényes munka eredményeként nemzetközi mércével mérve is értékes gyermekkönyvek születtek. Köszönhető ez annak a Magyarországon bevált műhelymunkának, amikor is az író, az illusztrátor, a kiadó, a könyvtervező és a nyomda talált egymásra, és alkotott egységes művet. Ennek jó példája Rényi Krisztina könyve, mely idén jelent meg a Móra Kiadó gondozásában. Remélhetőleg a jövőben is folytatódik majd ez a megkezdett műhelymunka, amely példaként is szolgálhat a többi magyar és a határon túli gyermekkönyvkiadók előtt, hogy érdemes összefogni az illusztrátor szakmának és a kiadónak, és létrehozni jó, szép és világviszonylatban is színvonalas gyermekkönyveket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?