Korszerűek és népszerűek

Az általában csak Ozorák-suliként emlegetett Dunaszerdahelyi Ozorák Magániskola idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A sokrétű képzést biztosító oktatási intézmény nagy elismerésnek örvend a régióban.

Igyekeznek színvonalas képzést nyújtani diákjaiknakSomogyi Tibor felvételei Az ember azt gondolná, rendkívül merész tett manapság egy magániskolát alapítani és fenntartani. A gazdagon felszerelt intézmény láttán viszont úgy tűnik, egy lendületes vállalkozással és sikeresen működő beruházással állunk szemben. Ozorák Jolán, az iskola alapítója és igazgatója elárulja, a kezdetekkor még jóval szerényebb keretek közt, barakkokban folyt az oktatás. Ozorák Jolán, akárcsak elhunyt férje, aki kiváló pedagógus volt, állami iskolákban tanított, majd 1991-ben elhatározták, hogy magániskolát alapítanak. Úgy érezték, ez az a terület, amelyen megvalósíthatják elképzeléseiket, és az oktatásban szerzett tapasztalataikat hasznosítva valami egészen újat teremthetnek. Abból indultak ki, hogy olyan szakokat kell létrehozni és működtetni, amelyek piacképes szakembereket képeznek. Egy magániskola fennmaradása attól függ, hogy a végzett növendékei hogyan érvényesülnek a megszerzett képesítésükkel. Kezdetben két területen folyt az oktatás, az iskolán belül kereskedelmi akadémiát és szaktanintézetet hoztak létre. Az akadémia egyetlen osztályába mindössze 24 diák járt. A szaktanintézetben főként pincér-szakácsokat, fodrászokat, kozmetikusokat képeztek. Egyrészt a tapasztalatok alapján, másrészt a megváltozott igényeknek megfelelően a szakok egy részét megszüntették, mivel nem volt irántuk kereslet. A magániskola szorosan együttműködik a munkaügyi hivatallal, és figyelemmel kíséri a végzett növendékek elhelyezkedéséről készített statisztikákat. Ma már négy középfokú intézményt működtetnek, a már említett kereskedelmi akadémián és szaktanintézeten kívül vendéglátóipari és élelmiszeripari szakközépiskolát. Sőt, továbbtanulási lehetőséget is biztosítanak: a Pozsonyi Közgazdasági Egyetemnek, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemnek, a nyitrai Konstantin Egyetemnek, a brünni International Business Schoolnak és a budapesti Gábor Dénes Főiskolának van kihelyezett részlege az iskolában.

Ozorák Jolán, az iskola alapítója és igazgatója Ozorák Jolán a látványos fejlődésen túl a legfontosabb eredménynek mégis azt tartja, hogy sikerült megnyerni a diákok és a szülők bizalmát, melyet igyekeznek megtartani. Jellemző egyébként, hogy egyes családokból több gyerek is a magániskolában tanult vagy tanul. Az igazgató asszony szerint ez a tény a legnagyobb elismerés, és reklámnak sem utolsó. „Sok jelenlegi alkalmazottunk is az iskolánkban végzett. Most pedagógusként, a gyakorlati képzésben oktató szakemberként vagy adminisztrátorként dolgoznak ott, ahol a tudásukat szerezték” – árulja el az igazgató asszony.

Felmerülhet a kérdés, vajon milyen többletszolgáltatást kell nyújtania egy magán oktatási intézménynek egy állami iskolával szemben, ha diákokat akar toborozni. „Mindenképpen nehéz dolgunk van, mivel a környéken több, jó színvonalú iskola is működik. A szülőnek kétszer akkora elvárásai vannak a magániskolával szemben, tegyük hozzá, jogosan, mint egy állami iskolával – feleli Ozorák Jolán. – Mi tehát amellett, hogy igyekszünk magas színvonalú képzésben részesíteni diákjainkat, nagy hangsúlyt helyezünk az idegen nyelvek és a számítástechnikai alapismeretek oktatására. Az idegennyelvi versenyeken elért helyezéseink azt bizonyítják, hogy eredményesek vagyunk ezen a téren. Diákjaink negyven százaléka tanulmányai befejeztével alapfokú nyelvvizsgát tesz valamilyen idegen nyelvből. A másik nagyon fontos terület a már említett számítástechnika. Minden diákunk számára internet-hozzáférési lehetőséget biztosítunk, bármilyen szakon tanul is, elsajátíthatja az internet használatát. Ha a későbbiekben álláshirdetésre jelentkeznek, mindkettő nagyon fontos és nélkülözhetetlen. Úgy vélem, nem minden iskola képes ilyen kedvező feltételeket biztosítani diákjainak.”

A szakmai felkészítés szempontjából egy szakiskola esetében nagyon fontos a különböző gyakorlati központokkal fenntartott jó kapcsolat, ugyanis a diákok ezekben a műhelyekben tehetnek szert jártasságra, elméleti tudásukat gyakorlati tudnivalókkal ötvözhetik. Gyakran előfordul, hogy a képzésbe részvállalkozóként bekapcsolódó műhelyek saját maguknak nevelnek szakembereket az iskola diákjai közül. Ez egyben erősíti a vállalkozói réteg és az iskola kapcsolatát. Egyébként saját műhellyel is rendelkezik az intézmény. Működtet egy úgynevezett fiktív céget, amely az Image nevet kapta, és tulajdonképpen egy diákvállalkozást takar, ahol a tanulók megismerkedhetnek az üzleti élet fortélyaival, gyakorolhatják a vállalkozással járó tevékenységeket, menedzselési tudnivalókat sajátíthatnak el, persze tanárok és igazi vállalkozók segítségével. Az iskola egy saját utazási iroda létrehozását is tervezi, amely hasonló módon gyakorló központként működne.

Figyelemre méltó tény, hogy a tanári kar nagy része, mintegy 60 százaléka már csaknem a kezdetektől az intézményben tanít. „Tanáraink amellett, hogy átadják tudásukat, a tanítási órákon mindig igyekeznek valamiféle ösztönző légkört kialakítani, amelyben a diák és a pedagógus egyaránt jól érzi magát, nagyrészt tehát ennek is köszönhető az iskolánk iránti érdeklődés. Olyan munkatársakkal dolgozom, akik nagyon becsületesen és felkészülten végzik a munkájukat, nagy szerepük van abban, hogy az iskolánknak jó a híre. Nekünk a diákok és a szülők kedvező visszajelzései a legfontosabbak, egyetlen mércénk a tanulók és szüleik elégedettsége.”

Kíváncsiak voltunk a tanárok véleményére is, vajon mennyiben más egy magániskolában dolgozni. „Mindenképpen több lehetőséget biztosít a tanár számára. Egy állami iskolában, úgy érzem, sokkal kevesebb támogatást kap egy pedagógus a fenntartóktól. Lehetőségünk van például arra, hogy a legújabb tankönyvekből tanítsunk. Elsősorban kihívást jelent az itt végzett munka, emellett úgy érzem, lehetőségem nyílik az előrelépésre is” – mondja Horváth Erzsébet nyelvtanár, aki képzőművészetet is oktat. Kis Lívia magya–-német szakos tanár hozzáfűzi: „A tanítás rendkívüli felkészültséget igényel, napról napra figyelemmel kell kísérni a szakma legújabb fejleményeit. Én hat éve tanítok, és úgy gondolom, az eddigi, itt megszerzett tapasztalataimhoz, hogy ennyi mindent megtanuljak és ilyen felkészült legyek, egy állami intézményben sokkal több évre lett volna szükségem.” A megkérdezett diákok általában a szigorú szabályokat ellensúlyozó szabadabb légkört említik az iskola fő vonzerejének. Rendszeresen szerveznek kirándulásokat, diáknapot tartanak, újságot szerkesztenek, tanulmányi versenyeken vesznek részt, Angliában és Svájcban is jártak már.

Az alapító igazgató asszony végül elmondja, családi hangulatú iskolává szeretné átalakítani az intézményt, és azt szeretné, ha továbbra is olyan sikeresek lennének, mint az eddigiek során.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?