„Konzum” és klasszikus

MTI-JELENTÉSPárizs. Az egész világon egyre több az idegen nyelveket beszélő ember, és egyre inkább terjed egy közös nyelv, az angol használata. Az írott nyelvben azonban továbbra is döntő szerepük van a fordítóknak.

MTI-JELENTÉS

Párizs. Az egész világon egyre több az idegen nyelveket beszélő ember, és egyre inkább terjed egy közös nyelv, az angol használata. Az írott nyelvben azonban továbbra is döntő szerepük van a fordítóknak. Az Index Translationum adatbázis mintegy 1,8 millió olyan könyvcímet tartalmaz, amelyet valamilyen nyelvre vagy nyelvekre lefordítottak.

Az Index Translationumot 1932-ben hozták létre, és 1946 óta az UNESCO felügyelete alatt áll. Bibliográfiai központoktól, országos könyvtárakból küldik be hozzá a tagországok az adatokat. Listáját évente hozza naprakész állapotba. A lista, amelyet 1979-től kezdett számítógépre vinni, megtekinthető a www.unesco.org/culture/xtrans/ oldalon.

Néhány érdekes adat: a jelenlegi állás szerint a legtöbbet fordított szerző a Walt Disney Productions, amelyet az Index emelt szerzői rangra. Utána következik Agatha Christie, Jules Verne, Lenin, Shakespeare, Barbara Cartland, Danielle Steel, Andersen és Stephen King. A lakosság számához viszonyítva a legtöbbet Izlandon fordítanak. Szorgalmas fordítók az olyan kisebb országok is, mint Albánia, Bulgária, Grúzia.

A nagy országok közül elsők a németek, őket követik a spanyolok, a franciák és a japánok.

Különleges eset az angol nyelv. Jelenleg 942 ezer angolból fordított mű szerepel a listán, ez az Index gyűjteményének felét jelenti. Németből ugyancsak sokat, 260 ezer művet fordítottak. Érdekes, hogy az angolból fordított művek főleg „konzum” könyvek, Walt Disney vagy Danielle Steel-kötet, míg a többi nyelvből döntő részben klasszikusokat fordítanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?