Kultúra

Könyvünnep a virtuális térben

Csütörtöktől vasárnapig az interneten zajlik a 91. Ünnepi Könyvhét, virtuális könyvbemutatókkal, szakmai beszélgetésekkel, árkedvezményekkel. A magyar kiadók legnagyobb „kirakodóvásárát“ mindenképp hagyományos formában szerették volna megrendezni, ezért júniusról szeptemberre csúsztatták. A járvány azonban közbeszólt.
Juhász Katalin

2020. szeptember 14. 13:30

ss
 A budapesti Vörösmarty téren idén nem készíthetünk ilyen hangulatfotókat    (A szerző felvétele)

2020 sajnos nem a nagy könyves rendezvények éve. Viszont sokan talán most fedezték fel újra az olvasás élményét, azt, hogy a szorongató bezártság érzését enyhítheti egy-egy jól kiválasztott könyv. Aki tehette, otthonába rendelte a mindennapi betevő mellé a könyvet, a világhálót elárasztották a gyerekeknek, felnőtteknek szánt ajánlatok. 
„Nekünk, könyveseknek, íróknak, költőknek, tudósoknak, kiadóknak, kereskedőknek nagy a felelősségünk és a szerepünk is abban, hogy némi kárpótlást, mentális védelmet nyújthassunk rendkívüli időkben. Ezért most is össze-gyűjtöttük a hagyományos ünnepi könyvhetek alapkellékeit, az idén publikált és kiadók által ajánlott kortárs magyar szerzők és a klasszikus szerzők új kiadású műveit. Elkészítettük az ünnepi könyvheti listát, megjelentettük a kiadványok katalógusát, eredményt hirdetünk a Szép Magyar Könyv 2019 versenyében. A Vörösmarty tér könyvheti színpada helyett a kiadók könyvbemutatói és író-olvasó találkozóinak színe-java átköltözik a virtuális térbe. Ez a rendezvény természetesen nem pótolhatja és nem is akarja pótolni a könyvhét hangulatát.Csak azt jelenti, hogy az olvasás nyújtotta öröm a legsivárabb, legelmagányosodottabb időkben is a szabadság érzését adhatja” – írja Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke a katalógus előszavában. 
Idén egyébként rekord számú, 176 kiadó, szervezet jelentkezett kiállítóként az Ünnepi Könyvhétre, ami azt jelzi, hogy a könyvszakma a nehezített körülmények között is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését. A válság azonban érezhető: az igényes rétegkönyveket megjelentető kisebb kiadók eltűnőben vannak. 
A könyvheti újdonságok hosszú listáját megtalálják az unnepikonyvhet.hu címen, mi most néhány érdekesnek ígérkező kötetet emelünk ki. 
H. Nagy Péter Karanténkultúra és járványvilág című könyve a Prae Kiadó gondozásában jelenik meg, rekordgyorsasággal. A tavaszi karanténszituációhoz kapcsolódó miniesszékben a szerző az egész világot érintő jelenséghez, a vírustematika irodalmi és filmes feldolgozásaihoz közelít. Mindemellett szisztematikusan és kreatívan használja fel a természet- és orvostudományi eredményeket, rendkívül olvasmányosan közvetítve és továbbgondolva azokat.
A sci-fi politológiája, a Fantasztikus világok, a Nevelj jedit! és a Párhuzamos univerzumok című ismeretterjesztő kötetek szerzői sokszorosan cáfolták azt a hiedelmet, hogy komoly tudós nem foglalkozik mesékkel. Az Egy galaxissal odébb – Fantáziavilágok valóságai című antológia két szerkesztőjével, Filippov Gábor történész-politológussal és Nagy Ádám neveléskutatóval, oktatóval Mészáros Antónia beszélget szombaton 17.30-tól, a könyvbemutatót online közvetítik a Facebookon. 
Szintén bárki „részt vehet” Nyáry Krisztián új kötetének bemutatóján. Az Általad nyert szép hazát – A Himnusz és a himnuszok kalandos élete című könyvben a szerző a magyar himnusz történetét tárja elénk, és szokásához híven sok mindenről kideríti, hogy nem is úgy volt, ahogy tanultuk. Arra is választ kapunk, mi köze van Balassi Bálintnak és a kanásztáncnak Kölcsey szövegéhez, miért tartotta közepes versnek saját művét a költő, és hány perc alatt írta Erkel a Himnusz zenéjét. A könyvbemutatót szeptember 20-án 18 órától online közvetítik a Líra Könyvek Facebook-oldalán, a szerzővel Nádasdy Ádám beszélget. 
Mit tennénk, ha egy hónapunk, netán csak öt percünk volna hátra az életből? „Selyem Zsuzsa novelláinak hősei, legyenek emberek, állatok, áldozatok, klímabűnözők vagy szaporodni vágyó humánok, rendre úgy hiszik, hogy a rossz dolgok, ha vannak egyáltalán, meggyógyíthatók. A történetek hol groteszk, hol szürreálisan valóságos világában a szereplők országhatárokon át, háborúból menekülve, a pokol köreit megjárva vagy épp egy gyanúsan békésnek ígérkező vitorlázásról nem elszökve, vitriolos humorral próbálják túlélni sorsuk kiszámíthatatlan fordulatait” – áll Az első világvége, amit együtt töltöttünk című kötet fülszövegében. A könyv a Jelenkor Kiadónál látott napvilágot. 
A debreceni születésű Térey János író, költő ma ünnepelné 50. születésnapját. Halála előtt önéletrajzi kötetén dolgozott, közölt is belőle néhány fejezetet Egy cívis vallomásai címmel, ám azt senki sem tudta, hogy a kötet jelentős részével el is készült. Bár az emlékiratot lezárni már nem volt ideje, az egész struktúráját kidolgozta. A most megjelent Boldog-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai című könyvből megismerhetjük Térey gyermekkorát, illetve fiatal éveinek megpróbáltatásait. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: Szigorítani fogunk!

FC DAC

ÉLŐ: FC DAC 1904 – AS Trenčín

Berényi József

Berényi mégsem lett Kollár tanácsadója

Zuzana Čaputová

Csökkent az emberek Matovičba vetett bizalma, továbbra is Čaputová a legmegbízhatóbb politikus

pénz euró

Tudnivalók a főiskolai ösztöndíjról

Bárczi Zsófia: A jó, a rossz meg a többi

Bárczi Zsófia: A jó, a rossz meg a többi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.